Mult asteptata lege a cooperatiei a fost „torpilata”, inca din fasa, de insisi conducatorii organizatiilor cooperatiste. Deloc incantati de faptul ca-si vor pierde scaunele si afacerile de zeci de mii de euro, presedintii au inceput prigoana impotriva celor care sustineau schimbarea sistemului. Acest conflict afecteaza grav intreaga cooperatie, care si asa era vai de capul ei. ATCOM Constanta, organizatia tutelara a cooperativelor si societatilor cooperatiste locale, este macinata de lupte interne care au adus-o in pragul falimentului.
Stefan Giuglea, initiatorul noii legi a cooperatiei, a vrut sa se intoarca, dupa terminarea mandatului de deputat, la vechiul loc de munca, adica la „Munca si Arta” Constanta. A avut surpriza sa constate ca nu mai este dorit si se actioneaza pentru eliminarea sa din structurile de conducere ale cooperatiei constantene. Nemultumit, fostul parlamentar s-a adresat Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Coruptiei si Petitii a Camerei Deputatilor, unde a sesizat ilegalitatile. Deputatul Giuglea a fost unul dintre parlamentarii care, in perioada 2001-2004, au lucrat in timpul mandatului la elaborarea statutului de organizare si functionare a cooperatiei. Giuglea sustine ca prevederile actului normativ nu au fost pe placul „structurilor de conducere septo- si octogenare” ale cooperatiei, care au declansat o adevarata „vanatoare de vrajitoare” impotriva „parintilor” legii. Noul statut, pe langa faptul ca reduce mult din puterea si influenta organizatiilor gen UCECOM si ATCOM asupra micilor cooperative, a modificat si cotizatiile pe care acestea din urma le platesc degeaba structurilor superioare. La inceput, capii cooperatiei au blocat cat de mult au putut elaborarea noului act normativ, dar, vazand in cele din urma ca legea prinde contur, au trecut la atacarea celor care lucreaza la ea. Stefan Giuglea ii acuza pe Dumitru Dinga, presedintele UCECOM, si pe Moisi Calimente, presedintele ATCOM Constanta care, in colaborare cu „mafia cooperatista”, au pus la cale inlaturarea lui de la carma Cooperativei „Munca si Arta” Constanta.
„Lucratura”… cooperatista
Fostul parlamentar sustine ca a fost victima unui scenariu bine pus la punct de adversarii sai. Intai s-au tinut adunari generale nestatutare si s-au desemnat persoane in Consiliul de Administratie care nu indeplineau conditiile minime impuse de lege. Dupa aceea a urmat debarcarea sa fortata de la sefia cooperativei. In memoriul trimis Comisiei parlamentare, Stefan Giuglea mentioneaza ca Moisi Calimente a fost cel care, pentru a putea controla intreg sistemul cooperatist local, a propus scaderea contributiei la capitalul social al fiecarui cooperator la un milion de lei, si nu 6,2 milioane, asa cum prevedea statutul. In acest fel s-a reusit manipularea noilor membri ai Consiliului de Administratie, care au votat la comanda.