14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCertificate de performanta energetica,din 2007

Certificate de performanta energetica,din 2007

Incepand cu data de 1 ianuarie 1007, documentatiile tehnice ale locuintelor nou construite vor trebui sa includa si certificatul de performanta energetica. Legea 372/2005 stabileste conditii referitoare la certificarea energetica a cladirilor, aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la cladirile noi, aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la cladirile existente supuse unor lucrari de modernizare si inspectarea din punctul de vedere al consumului de energie a cazanelor/instalatiilor din cladiri.
Din anul 2010, vanzarea/ inchirierii locuintelor si apartamentelor din blocurile de locuinte nu se va mai putea face fara a detine certificatul de performanta energetica. Legea a fost adoptata avand in vedere recomandarile Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene pentru aplicarea unor masuri specifice cu privire la eficienta energetica a cladirilor pentru cresterea performantei energetice a acestora.

Pentru casele de vacanta nu este necesara certificarea

Legea stabileste conditii referitoare la certificarea energetica a cladirilor, aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la cladirile noi, aplicarea cerintelor minime de performanta energetica la cladirile existente supuse unor lucrari de modernizare si inspectarea din punctul de vedere al consumului de energie a cazanelor/instalatiilor din cladiri. Certificatul de performanta energetica se elaboreaza pentru cladirile de locuit, birouri, scoli, gradinite, spitale, hoteluri si alte cladiri consumatoare de energie, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate si este valabil 10 ani de la data emiterii. Pentru cladirile monumente istorice, lacasuri de cult, cladiri provizorii sau cladiri care necesita consum redus de energie nu se elaboreaza certificat de performanta energetica. De exemplu, pentru cladirile rezidentiale locuite mai putin de patru luni pe an (case de vacanta) nu este necesar certificatul energetic.

Lista expertilor

Elaborarea certificatului de performanta energetica se face de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Pana in prezent au fost atestati circa 160 de specialisti care isi pot desfasura activitatea ca experti independenti, persoane fizice autorizate sau ca angajati ai unor persoane juridice. Lista auditorilor energetici autorizati actualizata poate fi consultata la sediul sau pe site-ul web al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.
In cazul vanzarii/inchirierii locuintelor si apartamentelor din blocurile de locuinte, prevederile referitoare la elaborarea certificatului de performanta energetica se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2010. In cazul cladirilor cu o suprafata utila mai mare de o mie de metri patrati, aflate in proprietatea/administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice, certificatul va fi afisat intr-un loc accesibil si vizibil publicului; totodata, se afiseaza la loc vizibil si temperaturile interioare recomandate si cele curente si, dupa caz, alti factori climatici semnificativi.
Certificatul de performanta energetica a cladirii este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a unei cladiri si cuprinde valori de referinta, valori care permit consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. Pentru cladirile existente, certificatul de performanta energetica este insotit si de recomandari de reducere a costurilor prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.

Cele mai citite

Investițiile la bursă devin mai accesibile: Românii pot tranzacționa simultan pe BVB și pe bursele din SUA

Investitorii români au acum posibilitatea de a tranzacționa simultan atât pe Bursa de Valori București (BVB), cât și pe piețele bursiere din Statele Unite,...

Chiriile în București și marile orașe au crescut, pe fondul revenirii studenților

Chiriile medii din București au înregistrat o creștere de 14% în septembrie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform unei analize realizate...

Rwanda interzice ritualurile magice în fotbal!

Rwanda a devenit prima țară care interzice oficial folosirea ritualurilor magice în meciurile de fotbal, jucătorii implicați în astfel de practici urmând să primească...
Ultima oră
Pe aceeași temă