21.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024

flash

Inundatii intr-un sat din Bistrita-Nasaud

JOSENII BRGAULUI. Un numar de 5 gospodarii din comuna bistriteana Josenii Bargaului au fost inundate, in noaptea de luni spre marti, in ciuda faptului ca temperaturile au fost in zona de pana la minus 11 grade Celsius. Primarul localitatii, Tudorel Ciotmonda, a declarat ca acest lucru a fost posibil intrucat pe Canalul Morilor s-a format un pod de gheata, iar apa a iesit si a ajuns in curtile si pivnitele oamenilor. Evenimentul s-a petrecut in jurul orei 23.40. Un localnic a sesizat politia ca respectivul canal a inundat gospodaria sa si alte 4 case din vecinatate. La fata locului s-a stabilit ca apa nu a produs pagube foarte mari si nici nu au fost afectate locuintele. Potrivit sursei citate, s-a intervenit cu utilajul Primariei pentru deblocarea canalului.

Controale la magazinele duty-free

ARAD. Un control-fulger a avut loc, in noaptea de luni spre marti, la magazinele duty-free situate in zonele de frontiera din judetul Arad. Potrivit anumitor surse, se urmareste desfiintarea acestor magazine, odata cu apropierea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, dar ca si partea maghiara insista pentru desfiintarea unitatilor de acest tip. Autoritatile din Ugaria sunt extrem de nemultumite de comertul cu alcool si tigari care alimenteaza piata neagra din aceasta tara si care provin de la free-shopurile romanesti. Si in Romania piata neagra din vestul tarii este alimentata tot de la duty-free. In fiecare zi, zeci de autoturisme trec granita romaneasca, se opresc in apropierea free-shopurilor de unde mii de pachete de tigari sunt incarcate in usi, sub banchete si chiar in faruri, apoi aceleasi masini se reintorc in tara, fara a fi ajuns in Ungaria. Chiar si localnicii din satele de frontiera fac comert cu tigari de la duty-free-uri.

Ghiseele Serviciului Taxe si Impozite, luate cu asalt

PETROSANI. Zeci de persoane au luat cu asalt ghiseele Biroului Taxe si Impozite Locale din Petrosani, pentru a achita darile aferente acestui an.
Oamenii, in special pensionari, vor sa beneficieze de reducerea de 10 la suta acordata pentru persoanele care achita integral impozitele pana in 15 martie.
Pentru a face fata volumului crescut de munca, reprezentantii Biroului au decis prelungirea programului de lucru la ghiseele unde se pot achita aceste taxe. „In cursul saptamanii, lucram intre orele 8.30 – 16.30, iar in zilele de marti pana la 18.30”, a declarat seful Biroului Taxe si Impozite Locale, Ioan Margulescu.

Cursuri multimedia la Universitatea Tehnica

CLUJ-NAPOCA. Rectoratul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) doreste sa organizeze o serie de cursuri postuniversitare si de specializare noi. Astfel, in acest sfarsit de saptamana, la institutia de invatamant superior se va desfasura cursul „Vanzari. Managementul vanzarilor”, organizat de Centrul Romano-American Educatie Antreprenoriala si Dezvoltare Manageriala. Acesta va fi sustinut de profesorul Richard Kustin, de la Universitatea de Stat Southern Connecticut si costa 150 de dolari. In plus, in cadrul Universitatii Tehnice exista o structura specializata, Departamentul pentru Educatie Continua si Invatamant la Distanta (DECID), care se ocupa de organizarea unor cursuri postuniversitare.
Potrivit profesorului universitar Adrian Pasla, cursurile de formare continua sunt din ce in ce mai importante pentru a atenua ruptura dintre generatii.
Astfel, desi cand incepe facultatea un student isi alege sa studieze un subiect de actualitate, el ar putea fi depasit pana cand termina. Acesta este unul dintre motivele pentru care sunt necesare cursurile de formare continua.
UTCN a facut si o serie de investitii in infrastructura pentru a dezvolta invatamantul la distanta. Astfel ca, studentii nu vor mai trebui sa mearga la cursuri, ci vor putea studia de acasa, din fata computerului. In acest sens, a fost dezvoltata o structura de server care sa asigure acoperire nationala si au fost cumparate, de asemenea, programe specializate.

Pietonii si viteza, principalele cauze ale accidentelor rutiere

BIHOR. Primele cauze ce genereaza accidente de circulatie sunt, in judetul Bihor, indisciplina pietonilor, viteza excesiva si neatentia la volan, conform unei statistici furnizata de Politia Rutiera. Anul trecut au avut loc, in judet, 179 de accidente rutiere grave, soldandu-se cu 60 de morti si 149 de raniti.
Se pare totusi ca anul trecut au mai scazut accidentele grave cauzate de minori, care trec strada prin locuri nepermise, fara sa se asigure, in fuga sau pe bicicleta.
O statistica inedita elaborata de politisti se refera la „zilele nefaste” pentru soferi, adica cele in care s-au inregistrat cele mai multe accidente rutiere. Daca in 2004 zilele „negre” au fost cele de sambata si duminica, anul trecut numarul maxim de accidente s-a inregistrat martea si joia.

Incasari de un milion de euro la bugetul local

TIMISOARA. Municipalitatea timisoreana a adus in plus la bugetul local un milion de euro prin negocierile directe la vanzarile de spatii proprii. Anul trecut, Comisia pentru vanzarea spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuit din cadrul Primariei a vandut prin negociere peste 360 de locatii de acest gen, majoritatea in rate, valoarea totala fiind de 450 de miliarde lei.
Primaria strange lunar de la cumparatorii care achita ratele suma de opt miliarde lei.

Videocabina legata la biroul primarului

ARAD. Filiala din Arad a Asociatiei „Pro Democratia” (APD) intentioneaza sa amplaseze in centrul municipiului o cabina dotata cu o camera video, prin care pot fi transmise toate nemultumirile cetatenilor. Prin proiectul „Vorbeste! Primarul te asculta”, reprezentantii asociatiei vor sa aduca pe masa primarului Gheorghe Falca problemele cu care se confrunta aradenii.
Cabina si camera video vor sta amplasate in oras timp de doua luni. Dupa aceasta perioada, nemultumirile cetatenilor vor fi analizate de presedintele APD, Cristian Parvulescu. Pentru ca proiectul sa fie pus in aplicare, reprezentantii asociatiei au solicitat o finantare de 30 de milioane de lei de la Consiliul Local, care va pune in discutie acest subiect in viitoarea sedinta.

Internet pentru autostrada Transilvania

CLUJ. Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Nicholas F. Taubmann, si-a exprimat sprijinul pentru proiectul autostrazii Transilvania, construita de compania americana „Bechtel”. Oficialul strain a sustinut o conferinta de presa la Primaria Cluj-Napoca, in care a spus ca realizarea tronsonului este necesara pentru dezvoltarea orasului.
Nicholas F. Taubmann a afirmat ca prin intermediul autostrazii dintre Bors si Brasov, Cluj-Napoca va fi conectat la marile piete internationale si la retele de transport, lucru care va usura atragerea de noi investitori. Ambasadorul i-a cerut primarului orasului, Emil Boc, sa propuna autoritatilor sa introduca Internet pe fibra optica de-a lungul tronsonului pentru a usura dezvoltarea economica ulterioara a zonei situate de-a lungul acestei cai de comunicatie.

Cele mai citite

Klaus Iohannis la Sommet-ul Francofoniei: Acordăm o atenție deosebită oportunităților economice din spațiul francofon

Una dintre prioritățile majore ale Francofoniei o reprezintă educația și formarea tinerilor, a declarat președintele Iohannis la Paris Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut sâmbătă,...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Studentă cazată în regie, mușcată de ploșnițe. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, a publicat imagini pe contul său de Facebook cu o studentă cazată la un cămin...
Ultima oră
Pe aceeași temă