10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialProtest in strada pentru caldura din apartamente

Protest in strada pentru caldura din apartamente

iPeste 100 de persoane din orasul hunedorean Petrila au iesit, ieri, in strada pentru a protesta impotriva faptului ca nu au caldura, desi nu au absolut nici o restanta fata de societatea locala de termoficare „Termoprest” si chiar au platit in avans pentru caldura ce ar fi trebuit sa o primeasca in acest an. Protestatarii acuza conducerea firmei, subordonata Consiliului Local, ca a deturnat banii primiti de la populatie pentru plata salariilor angajatilor.
Mai mult, in timp ce oamenii ingheata de frig in case, directorul societatii de stat incaseaza lunar un salariu de circa 34 de milioane de lei vechi. Satui sa indure frigul din apartamente, peste 100 de cetateni din Petrila, arondati la Centrala Termica nr. 1 din oras, au iesit, ieri, in strada pentru a protesta, fiind decisi chiar sa blocheze drumul daca problema cu care se confrunta nu va fi rezolvata.
Protestatarii reclama faptul ca, desi nu au nici o datorie fata de furnizorul de energie termica, SC „Termoprest” SA, sunt obligati sa locuiasca in apartamente inghetate din cauza ca firma nu si-a achitat facturile de electricitate si de apa. Firma a fost decuplata, in primavara acestui an, atat de la reteaua de electricitate, pentru o datorie de 950 de milioane de lei vechi, cat si de la reteaua de apa potabila, pentru alte 400 de milioane de lei datorie. Oamenii sustin ca nu au nici o vina si ei chiar au platit in avans pentru caldura de care nu beneficiaza.
Majoritatea familii de mineri sau fosti mineri, localnicii beneficiaza de bonuri de carbune din partea Companiei Nationale a Huilei Petro-sani, care pot fi utilizate la plata termoficarii, pe care acestia le-au predat catre firma. Conform tabelelor intocmite de Asociatia de proprietari nr.1, s-au achitat in plus sume de pana la 22 de milioane de lei vechi, dar caloriferele au ramas tot inghetate.
„Am dat 22 de milioane de lei in plus, am predat bonuri de carbune, dar caldura tot nu am”, se plange Elena Vaida. In aceeasi situatie se afla si Irina Cristea, o batrana care a platit peste 4 milioane de lei in avans, iar acum dardaie de frig in casa.
La un moment dat, protestul de ieri s-a mutat in curtea firmei de termoficare, unde populatia a vrut sa stea de vorba cu directorul societatii. In mijlocul protestatarilor s-a aflat si primarul orasului, Ilie Paducel, si consilierul local Gheorghita Iorga.
Mai mult, Iorga acuza conducerea SC „Termoprest” SA ca a folosit banii incasati de la oameni pentru a-si plati salariile mari pe care le iau luna de luna. La randul sau, primarul crede ca oamenii au dreptate sa fie nemultumiti si a spus ca de la bugetul local a achitat 700 de milioane de lei vechi in contul datoriilor catre „Electrica”, numai ca oamenii sa nu mai sufere de frig in case, insa situatia nu este normala, atata timp cat cetatenii si-au achitat facturile.
Pentru rezolvarea situatiei se analizeaza posibilitatea ca fiecare asociatie de proprietari sa plateasca direct energia electrica si apa pentru centralele termice de care apartin.

Cele mai citite

Ce promisiuni face Marcel Ciolacu pentru cota TVA în 2025

Marcel Ciolacu afirmă că nu va modifica cotele TVA din prezent, după alegeri. Și taxa pe valoare adăugată la alimente va rămâne tot la...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...
Ultima oră
Pe aceeași temă