1 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialPiata imobiliara, o sabie cu doua taisuri

Piata imobiliara, o sabie cu doua taisuri

Municipiul Constanta se confrunta cu o criza acuta a spatiilor de locuit. Ofertele de pe piata sunt insuficiente si supraevaluate. Cine doreste sa cumpere o locuinta nu are de ales decat intre vechile blocuri construite pe vremea comunismului si actualele vile, putine la numar, din noile complexuri rezidentiale, construite la standarde occidentale.

Pretul apartamentelor constantene a explodat in ultimii ani. Constructia lor s-a bazat pe cateva directive ale NKVD-ului, institutie ce a precedat temutul KGB. Acestea stabileau extrem de precis modalitatea de realizare. Astfel, noul om pe care comunismul se straduia sa il zamisleasca nu trebuia sa aiba in locuinta spatiu excedentar. Asa au aparut celebrele „cutii de chibrituri”, apartamente confort 3, cu holuri in care incape o singura persoana si cu sufragerii in care nu ai loc sa te intorci. Asa au aparut si celebrele camine de nefamilisti, adevarate ghetouri socialiste, formate din garsoniere cu grup sanitar comun pentru mai multe familii.

In spiritul NKVD

Exemple de constructii arhetipale comuniste se gasesc la tot pasul in municipiul Constanta. Cartierul Tomis Nord abunda in locuinte cu confort redus, iar blocuri pentru nefamilisti apar, grotesti si infricosatoare, in zone precum CET sau Poarta 6. Neajunsurile locative de aici sunt dublate de o extrem de proasta gestionare a spatiului public: stradute inguste si intortocheate, pubele de gunoi amplasate la distante considerabile, lipsa unor centre comerciale moderne sau a unor institutii culturale.
Au aparut buticurile de cartier, dar nici vorba de biblioteci, cinematografe sau librarii. In plus, lipsa spatiilor de parcare este un adevarat chin pentru soferi, nevoiti sa-si abandoneze autoturismele la sute de metri distanta fata de locuinta.

1.000 euro/mp

Tot acest „confort” mostenit de la comunisti se plateste scump. O garsoniera situata in buricul orasului se vinde cu peste 30.000 de euro, in conditiile in care nu ofera mai mult de 30 de metri patrati locuibili. Preturile cresc vertiginos o data cu numarul de camere. Am selectat numai cateva exemple ale unor tranzactii imobiliare realizate de curand. Un apartament de doua camere, de 52 mp, in zona Brotacei, situat la etajul 9 din 10, s-a vandut cu 43.500 de euro, in conditiile in care nu avea nici un fel de imbunatatire. In zona Casa de Cultura, un apartament de trei camere, situat la parter, fara imbunatatiri, a costat 66.000 de euro. Se constata ca in blocurile comuniste pretul pe metru patrat depaseste 1.000 de euro, valoare considerata extrem de ridicata de specialistii pietei.

Blocuri noi

Developerii imobiliari au simtit lipsa locuintelor de calitate de pe piata constanteana si au inceput constructia de apartamente noi, de la zero. Acestea sunt situate in cele mai diverse zone ale orasului, incepand din cartierul Faleza Nord pana la Compozitorilor. Pretul unui apartament de doua camere intr-un astfel de imobil variaza intre 57.000 de euro si aproximativ 100.000, in functie de dotari. Chiar si la valoarea minima se asigura insa gresie si faianta de actualitate, centrala termica proprie, tamplarie PVC si geamuri termopan. In plus, suprafata unui astfel de apartament este mai mare de 60 mp, ceea ce face ca, raportat la metru patrat, acestea sa fie mai ieftine decat blocurile vechi, adica in jurul valorii de 850 euro. Din pacate, tendinta se va schimba in curand. Constructorii spun ca urmatoarele ansambluri rezidentiale pe care le vor construi vor costa, in medie, 1.500 euro/mp. Cererea este extrem de mare, multe dintre acestea find contractate inca din stadiul de proiect, de aceea pretul fixat este pe masura.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă