25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialElectrocasnice gratis, "doar cu carnetul de PSD Galati"

Electrocasnice gratis, „doar cu carnetul de PSD Galati”

Mai multi membri PSD din comunele Tudor Vladimirescu, Liesti si Hanu Conachi au fost improprietariti in anul 2001 cu aparatura electrocasnica, de la combine frigorifice, boilere, calorifere electrice si masini de spalat „Whirlpool” la combine audio cu CD „Akai”, in cadrul unui program de agroturism „de sosea”, care nu a functionat niciodata in acesti cinci ani. In cele 17 gospodarii ar fi trebuit sa functioneze pensiuni, dar in lipsa de „margarete” taranii se multumesc cu confortul ce le-a fost oferit de partidul „social”-democrat!

Agroturism „de sosea”?!

Programul „Agroturismul galatean” a fost lansat pe data de 14 decembrie 2001, cand a fost semnat Contractul de Asistenta Sociala cod 2/99/048. „Agroturismul galatean” presupunea infiintarea a 17 pensiuni agroturistice in comunele Tudor Vladimirescu (10), Liesti (6) si Hanu Conachi-Fundeni (1). Perioada de implementare a programului era de 8 luni, pana pe 31 august 2001, iar termenul de aplicare este 31 august 2006. O prima suspiciune in legatura cu acest program este data de discrepanta dintre ce intelegem noi prin termeni ca „agroturism” si „pensiune turistica” si ce a inteles initiatorul proiectului, conducerea Consiliului Judetean Galati. Agroturismul se face in zone pitoresti, care sunt atractive prin peisaj, prin traditii si folclor, sau prin vreun obiectiv de interes turistic. Cele trei comune galatene nu au nici un asemenea posibil punct de atractie. Sunt pur si simplu trei comune situate de-a lungul DN 25 Galati-Tecuci care nu atrag chiar prin nimic. Initiatorii sustin ca proiectul s-ar adresa de fapt celor din Moldova, care in drumul lor spre litoral ar trece pe soseaua Tecuci-Galati si ar face escala la una din cele 17 pensiuni. Agroturism de sosea?!

Credit doar cu carnetul PSD

Cele 17 gospodarii au fost dotate in anul 2001 cu toate cele necesare unui confort de trei stele: combine frigorifice Whirlpool, masini de spalat Whirlpool, radiocasetofoane cu CD Akai RCD K 32 A, televizoare Daewoo 51 cm, aragazuri Metalica PF, cate doua boilere Ariston, unul de 50 litri si altul de 80 litri, si cate unu sau doua calorifere electrice Ufesa. La preturile din 2001, toate au costat vreo 30 de milioane de pensiune, cat valoarea creditului prin care unele firme de comercializare a electrocasnicelor ofera „credit doar cu buletinul”. In cazul nostru, este vorba insa de „credite doar cu carnetul de membru PSD”, pentru ca majoritatea celor improprietariti sunt membri PSD. Printre ei este insa si Ioan Rezmerita, pana in 2004 primar PD al comunei Tudor Vladimirescu. Toti au primit in 2001 de la CJ Galati, dominat „fara aer” de PSD, „darurile” cumparate din bani publici. Si tot de atunci se bucura de un confort cu totul aparte, fara sa fi cheltuit un leu.

Dovada clientelismului, „inversarea etapelor”

Proiectul „Agroturismul galatean” ar fi trebuit derulat in 4 transe. Lansarea si „improprietarirea” clientelei au reprezentat doar transele 1 si 2. In transele 3 si 4 ar fi trebuit sa fie realizate inregistrarea „pensiunilor” ca societati comerciale sau asociatii familiale, intreprinderea formalitatilor necesare la finante, obtinerea avizelor de la ANTREC si clasificarea pensiunilor prin numarul de „margarete”. Dar aceste transe 3 si 4 nu au fost realizate nici pana acum, pentru ca beneficiarii de electrocasnice nu au primit bani pentru asta de la ADR. Logic ar fi fost ca intai sa fie inregistrate si autorizate cele 17 pensiuni si abia dupa aceea improprietarite, dar tocmai prin aceasta inversare a etapelor se dovedeste caracterul clientelar al „proiectului”.

„Margaretele” negre sau trandafirii „rosu Ferrari”

Consilierul judetean PNL Catalin Paraschiv, cel care a urmarit ce s-a intamplat cu „agroturismul galatean”, este de parere ca aparatura electrocasnica ar trebui redistribuita unor institutii de asistenta sociala: „Aceste gospodarii n-au vazut in viata lor un turist, dar detin aceste obiecte care fac parte inca din patrimoniul CJ. Teoretic, in cazul lor se poate vorbi de o degradare morala, si nu una fizica, prin urmare ar putea fi redirijate sau refolosite in scopuri mai practice si mai concrete, cum ar fi dotarea unor unitati de asistenta sociala”. Am verificat si in alt mod cum stau lucrurile. Am telefonat la mai multe „pensiuni” ca din partea unei agentii de turism din Piatra Neamt si am spus ca vreau sa cazez pe 17-18 iunie un grup de turisti. La „pensiunea” Toader Gheorghe mi s-a spus ca familia pleaca in Italia si ar fi posibil sa imi cazez pana la 10 turisti dupa concediu: „Din iulie incolo, puteti sa sunati!”. La pensiunea „Sandu Hodorogea”, acelasi lucru: „Suntem in concediu atunci!”. Dar alta data cu placere! La pensiunea „Dicu”, doamna ne-a spus ca nu poate sa ne dea relatii pentru ca nu este sotul acasa, iar de la „pensiunea” Dumitru Pavel mi s-a recomandat sa cazez turistii la Popasul de la Hanul Conachi. Concluzia e clara: chiar daca nu au nici avize ANTREC, nici „margarete”, unele dintre „pensiunile” galatene pot caza turisti. Un pic cam „la negru”, dar ce mai conteaza asta cand de la bun inceput a fost initiat un gen de agroturism de sosea, clasificat cu „margarete negre”. Sau cu trandafiri „rosu Ferrari”, noua culoare a PSD.

Cele mai citite

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Accident mortal: un șofer a plonjat cu mașina în lacul Pantelimon

În urma verificărilor, polițiștii au constatat că șoferul nu avea permis de conducere Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă, în jurul orei 10,10, polițiştii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă