2.6 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialAu disparut 1.300 de copii

Au disparut 1.300 de copii

Seful Oficiului Roman pentru Adoptii, dna Theodora Bertzi, a anuntat ca peste 1300 de copii romani adoptati de familii din strainatate intre 1997 si 2005 au disparut fara urma, statul roman nemaiavand nici o informatie in legatura cu ei. Motivul acestei situatii este acela ca organizatiile private care desfasoara activitati in domeniul adoptiei internationale din tarile respective au incalcat conventiile semnate cu statul roman si nu au trimis nici un raport postadoptie. Ca urmare, despre 1153 de copii infiati intre 1997 si 2001 si 175 adoptati intre 2001 si 2003, prin memorandum (adoptiile internationale fiind interzise in Romania dupa 2001) nu se mai stie nimic. Tarile care s-au evidentiat cu cele mai multe cazuri sunt SUA (491), Italia (175) si Grecia (151).

„Copiii sunt O.K”, dar…

Seful ORA a facut referire si la raporturile postadoptie inexacte primite din strainatate. Astfel, din Elvetia s-a primit un raport despre doi copii, in care se spunea ca sunt OK. Dar ORA a aflat ca unul dintre copii nu mai sta la adresa mentionata si ca urmeaza sa fie adoptat de o alta familie, el fiind acum in sistemul elvetian de protectie.
A fost mentionat si cazul unui minor adoptat de o familie din Spania, care a ajuns la spital dupa ce a fost batut de parintii adoptivi. Acest fapt a survenit dupa ce mai inainte copilul fusese agresat de zeci de ori, timp in care rapoartele nu au semnalat nici o neregula.
Rapoarte pozitive s-au transmis si in cazul unui baietel adoptat de un cetatean american, pe nume William Peckenpaugh, care a abuzat sexual de minor timp de mai multi ani. Evaluarea tatalui adoptiv fusese facuta de opt ori de catre autoritatile americane, iar rapoartele postadoptie nu semnalau si-tuatii care sa necesite interventia autoritatilor. Acest caz a fost descoperit abia dupa ce W.P. a returnat unui magazin de electronice videocamera in memoria careia se pastrase o inregistrare a faptelor sale. El a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare.

ORA cere implicarea autoritatilor centrale de stat din strainatate

Ca urmare a acestor situatii, dna Theodora Bertzi a anuntat ca incepand din luna mai ORA s-a adresat autoritatilor centrale din tarile in care organizatiile intermediare de adoptii internationale nu au respectat intelegerile perfectate cu statul roman, spre a se implica in verificarea fiecarui caz in parte. S-au cerut, de asemenea, verificari si in cazurile rapoartelor favorabile, care s-au dovedit inexacte. Si, desi tarile solicitate au inceput sa transmita informatii de verificare, seful ORA a precizat ca in cazurile in care lucrurile nu stau bine autoritatile romane nu pot interveni pentru a-i ajuta pe minorii romani adoptati in strainatate pentru ca, odata adoptati in alta tara, ei devin cetateni ai acelui stat si sunt doar sub incidenta legislatiei acelei tari.
Aceste declaratii ale sefului ORA survin ca urmare a puternicului lobby care s-a exercitat pe parcursul acestei saptamani la Strasbourg asupra autoritatilor romane pentru reintroducerea adoptiilor internationale de copii din Romania.
Celor 33 de ONG-uri care au publicat pe 12 iunie intr-o pagina publicitara din Financial Times un articol platit cu suma de 65.200 de lire, in care defaimau sistemul de protectie a copilului din Romania si cereau reluarea adoptiilor internationale, baroana Emma Nicholson, sefii ORA si ANPDC, aflati la Strasbourg, le-au replicat cu argumente ferme.
„Romania a interzis adoptiile internationale in 2001 deoarece acestea duceau la traficul de copii: parintii adoptivi erau ademeniti de agentii de adoptii fara scrupule”, a precizat dna Nicholson intr-o scrisoare adresata ziarului Financial Times. Si a apreciat ca reluarea adoptiilor internationale acum ar fi „o nebunie”. La randu-le, Bogdan Panait si Theodora Bertzi au cerut ca Romania sa fie lasata sa-si aplice legile, subliniind, de asemenea, „efectul corupt” pe care adoptiile internationale, facute prin diverse ONG-uri care au derulat afaceri extrem de profitabile cu minorii adoptati de straini, l-au avut asupra vietii publice din Romania.

Cele mai citite

Dorit de Real Madrid. Campioana Spaniei și-a stabilit prima țintă pentru perioada de mercato

Dejan Huijsen, fundașul central de doar 19 ani al celor de la Bournemouth, este pe radarul lui Real Madrid, conform presei spaniole. Madrilenii, confruntați...

Au bătut palma! Sebastian Mailat se întoarce în Liga 1 și va lupta pentru play-off cu Sepsi

Sebastian Mailat (27 de ani), mijlocașul român care a petrecut ultimele 6 luni în Coreea de Sud, a semnat cu Sepsi Sfântu Gheorghe, echipă...

Florinel Coman ar putea deveni coleg cu Dani Carvajal la Al-Gharafa!

Florinel Coman, transferat recent la Al-Gharafa, ar putea să-l aibă ca viitor coleg pe Dani Carvajal, unul dintre cei mai apreciați fotbaliști ai anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă