6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Muresul" SA, la un pas de faliment din cauza devalorizarii monedei euro

„Muresul” SA, la un pas de faliment din cauza devalorizarii monedei euro

Conducerea SC „Muresul” SA, importanta firma de confectii din Targu-Mures care lucreaza in special pentru export, a dat in judecata Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei pe care le face responsabile de situatia financiara grava in care a ajuns societatea in urma devalorizarii monedei europene in raport cu leul romanesc. In actiunea deschisa in instanta prin care cere suspendarea executarii silite pe care Finantele au declansat-o impotriva firmei, conducerea „Muresul” SA cere celor doua organisme sa ii reduca datoriile fata de stat cu 10 la suta si sa aprobe ca restul restantelor sa fie achitate in rate lunare.
SC „Muresul” SA nu si-a putut onora esalonarile la plata datoriilor obtinute in anii anteriori fata de bugetul de stat, fapt ce a dus la demararea din partea Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Mures a procedurilor de executare silita, datoriile fiind de ordinul zecilor de miliarde de lei. In replica, reprezentantii societatii au dat in judecata Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei, pe care le acuza ca au derulat o politica valutara necorespunzatoare.
„Este indiscutabil faptul ca aceasta situatie financiara precara este consecinta reducerii cursului valutar, pana in prezent la un procent de circa 14 la suta”, a afirmat directorul comercial al firmei, Eugenia Suciu. Aceasta a mentionat ca din acest motiv „Muresul” pierde lunar circa 600 de milioane de lei.
In consecinta, reprezentantii societatii din Targu-Mures au cerut instantelor de judecata sa le stopeze executarea silita si sa dispuna reducerea cu 10 la suta a datoriei firmei fata de stat, considerand ca activitatea derulata de BNR din august 2004 si pana acum pe piata valutara a fost in neconcordanta cu statutul unitatii bancare. „Activitatea BNR incalca principiile enuntate in Statutul BNR si se impune ca pe plan national aceasta situatie sa fie remediata. Remedierea o vedem in diminuarea datoriei de capital cu 10 la suta si anularea datoriilor accesorii”, sustin reprezentantii SC „Muresul” SA.
Potrivit acestora, daca instanta nu le va admite cererea si se va trece la executarea silita, firma va intra in faliment si va fi nevoita sa ii concedieze pe cei circa 700 de angajati ai sai, in timp ce nerespectarea contractelor incheiate cu o serie de societati din strainatate va atrage dupa sine alte datorii. In ceea ce priveste cererea de stopare a executarii silite, instanta de judecata va urma sa se pronunte asupra ei la mijlocul lunii iulie, insa fondul procesului a fost amanat pentru luna septembrie, adica dupa vacanta judecatoreasca.
„Muresul” SA are 690 de angajati, este o firma de confectii si lucreaza in lohn pentru export. Societatea a fost privatizata in 1995 prin sistemul MEBO pentru un numar de 668 de actionari.

Cele mai citite

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Prezența la vot depășește 4 milioane de alegători la ora 13.00; incidente în secții de votare

La ora 13.00, participarea la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 a ajuns la 21,99% din numărul total de alegători, conform datelor furnizate...

Tragedie în fața unei secții de votare din Argeș: Un bărbat de 87 de ani a decedat

Un incident tragic a avut loc duminică în comuna Cicănești, județul Argeș, unde un bărbat în vârstă de 87 de ani a murit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă