„În Bulgaria avem un «gap» de TVA (n.r. – diferența dintre suma care trebuie colectată și cea care este colectată) de 13,56%. Noi avem 36%. Dacă noi am avea o rată de colectare precum Bulgaria, am avea venituri bugetare în plus de 3,8 miliarde de euro, o autostradă mare în fiecare an. Este ceva colosal ca dimensiune a impactului. Deci, dacă noi am colecta TVA ca în Bulgaria, am putea construi o autostradă lungă, Comarnic – Braşov, în fiecare an, ca să fie foarte clar mesajul”, a declarat președintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, la conferinţa anuală organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România. El a precizat că, la acest capitol, Bulgaria ne este net superioară, reușind să colecteze TVA la nivelul de 9,3% din PIB, în timp ce România colectează doar 6,2%, în condiţiile în care cotele standard sunt aproape la fel: ei au 20%, noi avem 19%.
Și în ceea ce privește accizele sunt diferențe, bulgarii având o rată de colectare de 4,9%, iar noi, de 3,2%. „Accizele noastre sunt mai mari decât ale lor“, a spus Ionuţ Dumitru. În opinia sa, pentru creșterea nivelului de colectare, ANAF are nevoie, în primul rând, de un sistem informatic eficient.
Și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, recent, că Fiscul trebuie să crească nivelul de colectare a TVA până la finele acestui an, chiar dacă ar face acest lucru prin metode mai agresive. Teodorovici a declarat, la DC News, că planul de colectare al ANAF este în prezent la „103% față de planul propus“ la începutul acestui an. Cu toate acestea, nu e suficient, întrucât, la rectificarea bugetară, planul a fost revizuit, astfel că „ceea ce nu s-a făcut în prima jumătate a anului trebuie recuperat în partea a doua“. „ANAF are de recuperat foarte mult. Până la finalul acestui an, voi pune accent pe recuperarea colectării de TVA agresiv“, a subliniat ministrul Finațelor. El a mai precizat că, potrivit datelor Comisiei Europene, România are un „gap“ de TVA de 7-8 miliarde de euro, însă o parte din această diferență provine din alte cauze decât evaziunea fiscală.
Conform ministrului, dacă planul pentru TVA de până acum se baza pe ceea ce se putea colecta, de anul viitor, ANAF va trebui să aducă 100% din ceea ce produce economia.
Cresc salariile la stat, scad dramatic investițiile publice
Președintele Consiliului Fiscal a vorbit și despre dinamica structurii cheltuielilor bugetare, pe care a apreciat-o drept neprietenoasă cu creşterea economică pe termen lung a României. Ionuț Dumitru a arătat că cheltuielile neproductive au crescut mult, în timp ce cele productive, precum investiţiile, au scăzut dramatic. Astfel, veniturile fiscale sunt la minime istorice – 25,8% din PIB – în timp ce media europeană este de 40% din PIB. Anvelopa salarială a crescut la maxime istorice în 2018, urmând să ajungă la 10,8% din PIB. „Recordul“ în acest sens a fost consemnat în 2009, când anvelopa salarială a atins 10,4% din PIB.
Dacă salariile la stat au crescut fără legătură cu productivitatea, în paralel, investiţiile publice au scăzut la doar 2,6% din PIB anul trecut. „Suntem, practic, cu investiţiile publice la nivelul la care eram înainte de a adera la UE, ca şi cum nu am avea fonduri europene alocate şi am avea investiţii publice foarte reduse, ceea ce nu poate fi sustenabil“, a spus Ionuţ Dumitru.