15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialRomania a fost lasata sa astepte pe fir

Romania a fost lasata sa astepte pe fir

Romania si Bulgaria au toate sansele de a adera la 1 ianuarie 2007 la Uniunea Europeana, deoarece Comisia Europeana nu a recurs la masura recomandarii amanarii cu un an a integrarii celor doua state, a transmis din Strasbourg agentia dpa. Totusi, Comisia va anunta abia in octombrie data exacta a aderarii. Oficialii europeni doresc astfel sa mentina presiunea asupra celor doua tari in vederea transpunerii dreptului european in legislatia nationala. Ambele tari trebuie „sa actioneze de urgenta” in acele domenii „care mai provoaca ingrijorari”.
„Romania si Bulgaria au fost lasate sa astepte pe fir”, Comisia Europeana neindicand ieri Ð spre suprinderea multora Ð un termen final pentru aderarea lor, nota principala revista politica germana, „Der Spiegel”. Strategia principalilor responsabili europeni a urmarit in special evitarea amanarii aderarii tandemului pentru 2008.
In ceea ce priveste problemele semnalate Romaniei, Spiegel il citeaza pe vicepresedintele grupului parlamentar crestin-democrat/crestin-social, Andreas Schockenhoff, reintors recent dintr-o vizita in Romania, care aprecia ieri „ca din punct de vedere al combaterii coruptiei, autoritatile de la Bucuresti au dovedit ca au luat masuri convingatoare”. Revista il mai citeaza pe Axel Sch’fer, purtatorul de cuvant pe probleme europene al Partidului Social-Democrat german, care a declarat ca, de aceasta data, „Romania a reusit nu numai sa demareze in tromba reformele necesare, ci sa se prezinte mult mai atragator”, amintind ca in ultimul timp unii responsabili de la Sofia nu s-au dovedit intotdeauna cooperanti fata de oficialii germani sau europeni sositi. Este „de preferat aderarea pe 1 ianuarie 2007, cu o serie de conditii de indeplinit”, a spus Sch’fer.
Cotidianul „Frankfurter Allgemeine Zeitung” informa ca marele merit al Romaniei este acela de a fi inregistrat progrese evidente in ceea ce priveste combaterea coruptiei.
Posturile publice ARD, ZDF si canalul de stiri n-tv au transmis ca „practic, Romania si Bulgaria au sansa sa se bucure de pe acum” de perspectiva aderarii la termen.
Presa austriaca a informat la randul ei ca „Romania si Bulgaria vor adera la 1 ianuarie 2007”. Cotidianul „Salzburger Nachrichten” a precizat ca Bucurestiul nu trebuie sa se culce pe lauri. Postul tv ORF il cita pe parlamentarul austriac Hannes Slowoba (SP…), in opinia caruia aderarea celor doua tari este „praktisch fix” Ð adica „practic fixata”.

Cele mai citite

Angajații între 25 și 54 de ani, cei mai bine plătiți din România; diferențe salariale semnificative între genuri și categorii de vârstă

Angajații cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani au cele mai mari salarii din România, cu un venit mediu net de 4.260...

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere imensă. Ana Karina Schneider s-a stins din viață

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a suferit o pierdere profundă cu decesul conf. univ. dr. habil. Ana-Karina Schneider, o personalitate remarcabilă în domeniul Literaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă