-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieTarifele convorbirilor şi SMS-urilor vor fi plafonate în UE, din mai 2019

Tarifele convorbirilor şi SMS-urilor vor fi plafonate în UE, din mai 2019

Această măsură, adoptată de deputaţii europeni în sesiunea plenară din 14 noiembrie, va reduce semnificativ valoarea facturilor de telefon ale europenilor care comunică transfrontalier. De asemenea, mesajele scrise (sms-urile) nu vor putea fi taxate de companii peste nivelul de 6 eurocenţi, de la aceeaşi dată, au mai decis parlamentarii europeni.

„Apelurile telefonice mai ieftine reprezintă o victorie pentru toţi cetăţenii UE”, a declarat Dita Charanzová din Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din Europa (ALDE), citată de Euractiv.com.

De menţionat că apelurile internaţionale se deosebesc de cele efectuate în roaming. Concret, apelul internaţional este acela pe care o persoană îl face atunci când se află în ţara sa de origine şi sună pe cineva din altă ţară, în timp ce apelul în roaming este acela făcut de o persoană care nu se află acasă, ci călătoreşte în străinătate.

În prezent, facturile la telefonie sunt încă mari, în pofida faptului că UE a decis desfiinţarea tarifelor de roaming de la mijlocul lunii iunie 2017, după o luptă de 10 ani. Motivul este acela că apelurile primite din străinătate (state UE) nu mai sunt suprataxate, în timp ce apelurile făcute către alte ţări europene au încă o serie de costuri suplimentare semnificative.

Apelurile internaţionale se deosebesc de cele efectuate în roaming. Concret, apelul internaţional este acela pe care o persoană îl face atunci când se află în ţara sa de origine şi sună pe cineva din altă ţară, în timp ce apelul în roaming este acela făcut de o persoană care nu se află acasă, ci călătoreşte în străinătate.

 

Unele taxe suplimentare nu vor dispărea

„Este o veste foarte bună că oamenii nu vor mai trebui să-şi facă griji cu privire la costurile excesive atunci când sună de acasă într-o altă ţară a UE. Acesta a fost următorul pas logic după încheierea taxelor de roaming”, a comentat Monique Goyens, directorul general al Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC).

Plafonarea tarifelor va face apelurile între statele membre mult mai accesibile. Cu toate acestea, va continua să existe o taxare suplimentară pentru apelurile făcute către o altă ţară, însă la un nivel mai mic decât în prezent.”Acest dezechilibru este destinat să dispară. Voi continua să lupt pentru ca apelurile naţionale şi internaţionale să aibă, în cele din urmă, acelaşi preţ”, a declarat parlamentul european socialist belgian Marc Tarabella, responsabil cu protecţia consumatorilor.

 

Şi taxarea datelor ar trebui modificată

Această decizie a parlamentarilor europeni, care susţine servicii de comunicaţii la preţuri accesibile, ar trebui să aibă un impact şi asupra consumului de date mobile utilizate de cetăţenii UE, aşa cum s-a întâmplat şi atunci când s-au interzis tarifele de date în roaming.

De pildă, dacă 75% din cetăţenii francezi îşi limitau înainte de vara trecută utilizarea telefonului atunci când îşi petreceau concediul în alte ţări europene, desfi-
inţarea tarifelor de roaming a dus la creşterea rapidă a numărului de apeluri, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Reglementare Franceză pentru Comunicaţii Electronice şi Poştă. (ARCEP). Astfel, traficul telefonic şi numărul de mesaje scrise trimise de francezii aflaţi în roaming au crescut cu aproximativ 40% între a doua jumătate a anului 2016 şi semestrul II din 2017. Şi consumul de date în roaming a crescut semnificativ în aceeaşi perioadă de timp.

 

Sistem european de avertizare prin sms

O altă măsură adoptată de deputaţii europeni săptămâna trecută vizează crearea unui sistem de avertizare prin sms sau o aplicaţie mobilă care s-ar activa în eventualitatea unui atac sau a unui dezastru natural. Astfel, cetăţenii europeni ar putea fi avertizaţi din timp. În termeni practici, sistemul de avertizare ar trebui să se adreseze cetăţenilor europeni care se află în zone vizate de ameninţări iminente. Odată ce directiva a intrat în vigoare, statele membre vor avea 42 de luni la dispoziţie pentru a stabili cum anume va fi creat acest sistem.   

»

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă