15.6 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialUn "mic nabab" ar putea redeveni director la CSM Pitesti

Un „mic nabab” ar putea redeveni director la CSM Pitesti

Ezitarile si superficialitatea conducerii Agentiei Nationale pentru Sport in luarea unor decizii au condus la aparitia unei situatii controversate la Clubul Sportiv Municipal Pitesti. Dupa ce la inceputul anului trecut, in urma unui control financiar, s-au descoperit mai multe nereguli in „ograda” argeseana, sefii ANS au luat o hotarare destul de ciudata. In loc sa-l pedepseasca drastic pe directorul general Gheorghe Dima responsabil, pana la proba contrarie, de respectivele nereguli, au decis doar detasarea acestuia pentru un an la Directia Sport a judetului Arges pe postul de director adjunct, ceea ce la prima vedere pare mai degraba o avansare decat o retrogradare. In plus, se pare ca respectiva hotarare, materializata prin Ordinul 555/8.12.2005, nu a fost dusa la bun sfarsit in litera legii. Drept dovada, contestatia inaintata in instanta de Dima a avut castig de cauza in prima faza. In aceste conditii, dupa toate aparentele, indiferent de ceea ce se va hotari in tribunal, Gheorghe Dima va fi bun peste cateva saptamani de reinstalat in functia pe care a detinut-o, mai exact pe 8 decembrie, cand ii expira detasarea.

Bani publici administrati dupa bunul plac?

In anul care s-a scurs, atat presa locala, cat si reprezentantii ANS au incercat sa dovedeasca faptul ca Gheoghe Dima a dispus dupa bunul plac de fondurile pe care le-a avut in administrare, dar fara succes. Intr-un raport intocmit de controlorii financiari din cadrul Camerei de Conturi Arges – Directia de Control Financiar au fost semnalate incalcari ale actelor normative in vigoare care au generat plati nelegale, precum si alte abateri cu caracter financiar contabil. S-a descoperit ca pe statele de plata figurau persoane care nu ar fi avut dreptul sa primeasca premieri pentru rezultatele sportive inregistrate de componentii clubului, mai ales la natatie, una dintre cele mai puternice sectii. De asemenea, o serie de antrenori, ale caror nume se regaseau in fisele contabile, au reclamat ca nu si-au primit niciodata drepturile banesti stipulate in respectivele documente.

In Hawaii pe banii contribuabililor

Unul dintre cele mai interesante referate aprobate de Dima a fost cel inaintat in urma cu doi ani de Petru Deac, coordonatorul sectiei de inot din cadrul clubului. Pentru a asigura pregatirea unui singur sportiv – Tudor Ignat – Deac a cerut nu mai putin de 270 milioane de lei pentru transport si cazare. De ce atat de multi bani? Pentru ca destinatia deplasarii era una exotica, Hawaii, iar tehnicianul nu a mers cu „mana goala”, ci impreuna cu presedintele sectiei, Marian Fulga, si unul dintre directorii ANS, Mihai Capatana.

Dupa zece luni de boala, apt pentru a redeveni director general?

In ciuda tuturor acestor nereguli, reprezentantii ANS n-au reusit sa stabileasca daca Dima este sau nu responsabil pentru acuzele ce i se aduc. „Anul trecut, imediat dupa ce a primit ordinul de detasare, biroul domnului Gheorghe Dima a fost spart, banuim chiar de sotia sa, si au disparut o multime de acte. Toate reclamatiile noastre catre politie si Parchet au ramas fara nici un raspuns, ceea ce ma indreptateste sa cred a fost puternic sustinut de reprezentanti ai acestor institutii. Noi vom continua cercetarile si de asta data vom sesiza Corpul de Control al primului ministru. Cat despre reinvestirea sa in functie, nu stiu ce sa zic momentan. Chiar daca din punct de vedere legal ar trebui sa-l reincadram pe post, vom analiza atent situatia inainte sa luam vreo decizie in acest sens. Nu stiu cata credibilitate mai putem acorda unei persoane care in ultimele zece luni, adica de la transferul sau la directie, a stat in concedii medicale. Teoretic, dupa sase luni, o comisie medicala ar fi trebuit sa se pronunte vizavi de oportunitatea pensionarii unui astfel de bolnav”, a declarat ieri Liviu Cepoi.
Poate ca in cazul de la Pitesti ar trebui sa se autosesizeze atat organele locale de control, cat si cele centrale. In plus, avand in vedere ca imaginea lui Gheorghe Dima a fost destul de „sifonata” in ultimul an, se impune, in functie de dovezile existente, reabilitatea acestuia sau incriminarea sa inainte de a fi reinstalat pe postul de director general al unui club sportiv cu rezultate remarcabile.

Cele mai citite

Descoperire macabră în largul coastelor Senegalului: Cel puțin 30 de cadavre în descompunere au fost găsite pe o ambarcațiune

Cel puțin 30 de cadavre în descompunere au fost găsite pe o ambarcațiune în largul coastelor Senegalului, potrivit autorităților militare, transmite bbc.com.Marina a fost...

Franța vrea o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru situația din Liban

Franţa a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre situaţia din Liban care se confruntă cu...

Căruță în care se aflau patru persoane lovită de o mașină. Un bătrân a murit

Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Brașov, în care un bătrân de 72 de ani și nepoții săi au...
Ultima oră
Pe aceeași temă