2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăEconomieO altă molimă face ravagii în țară

O altă molimă face ravagii în țară

Scrapia a reapărut în luna august a.c., după ce anul trecut a omorât 700 de oi. Cele mai multe pagube înregistrate în ultimele luni sunt în județele Mureș și Sibiu, unde se află și cele mai mari efective de oi din țară. Aici au fost depistate mai multe focare și au fost ucise câteva mii de oi, într-o încercare disperată de a limita extinderea molimei. Au fost omorâte inclusiv oile sănătoase care au trăit în vecinătatea celor bolnave. Proprietarii vor fi despăgubiți, a anunțat Ministerul Agriculturii.

Scrapia este o boală degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile. Boala este produsă de un agent infecțios care se transmite de la oaie la miel și de la capră la ied, precum și la alte oi sau capre. Poate apărea și în urma consumului accidental, de către ovine și caprine, a făinurilor proteice de origine animală,contaminate. Animalele bolnave au tulburări nervoase sau de comportament, iar starea lor generală se depreciază progresiv. 

 

Autoritățile, acuzate că stau cu mâinile în sân

 

Dacă ciobanii văd în răspândirea bolii o posibilă acțiune concertată pentru distrugerea efectivelor de ovine, politicienii Opoziției acuză instituțiile responsabile de incompetență. Europarlamentarul PNL Daniel Buda îi acuză pe guvernanți, în frunte cu ministrul agriculturii, Petre Daea, că lasă ovinele pradă acestei maladii letale: “Reprezentanții Agenției Naționale de Zootehnie atrag atenția asupra pericolului din multe ferme de ovine amenințate cu scrapie. Din păcate, scrapia a fost depistată în tot mai multe ferme din România, iar această boală este fatală pentru ovine. În județul Mureș au fost ucise deja 2.000 de ovine și confirmate noi focare de scrapie, după cum a precizat și Direcția Sanitar-Veterinară Mureș. Mare grijă, domnule Daea, că ne moare oaia! La fel ca în cazul pestei porcine africane, guvernanții PSD-ALDE nu au învățat nimic din lecțiile anterioare, dat fiind că și anul trecut au fost ucise peste 700 de oi din cauza scrapiei. (…) Ne confruntăm încă o dată cu apariția unor cazuri izolate care, pe fondul lipsei de măsuri coerente, vor duce la izbucnirea unei noi epidemii catastrofale”.

Europarlamentarul atrage atenția, într-o postare, că pierderile economice în rândul fermierilor sunt considerabile, cu atât mai mult cu cât există riscul să nu mai fie acceptate ovine la export din cauza suspiciunilor legate de prezența bolii. “În aceste condiții, am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi transmită care sunt recomandările pentru autoritățile române în vederea prevenirii extinderii epidemiei de scrapie și sprijinirii fermierilor deja afectați. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”, a spus Buda.

 

ANSVSA: Boala evoluează pe întreg mapamondul

 

Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare (ANSVSA), Geronimo Brănescu, a precizat că scrapia evoluează din anul 2003 în România, dar este prezentă pe aproape întreg mapamondul. “Nu există elemente de profilaxie pentru boală. Ea a fost depistată pe la 1700, în Anglia, dar a fost diagnosticată 200 de ani mai târziu, prin anii 1930. Singurele teritorii considerate improprii acestei boli sunt Australia şi Noua Zeelandă. În rest, boala este considerată a fi prezentă pe tot mapamondul. În prezent, boala nu afectează efectivele de ovine şi caprine mai mult decât în anii trecuţi”, a spus Brănescu, citat de Agerpres. El a adăugat că, în urma cercetărilor care au dovedit că se poate induce o rezistenţă specifică la această boală, ANSVSA are în derulare programe de genotipare, astfel ca pentru reproducţie să fie selectate numai exemplarele imune. “Prin acest mecanism de selecţie dirijată şi coordonată ştiinţific la nivelul întregii Europe, dar şi a lumii, se consideră că într-un interval viitor de timp vor putea fi selecţionate numai exemplarele care au rezistenţă specifică la scrapie, iar biologic să se elimine riscul de apariţie a acestei boli”, a spus Geronimo Brănescu.

Ca și în cazul pestei porcine africane, scrapia nu este transmisibilă la om, însă consumul cărnii ovinelor și caprinelor sacrificate este interzis. Ciobanii nevoiți să-și sacrifice animalele primesc despăgubiri de 250 de lei de la stat pentru fiecare oaie, la care se adaugă 3-4 lei de la abator.   

Cele mai citite

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

AUR îi face plângere penală ministrului de externe, Luminița Odobescu

AUR va depune plângere penală împotriva ministrului de externe Luminița Odobescu pentru neregulile constatate în secțiile de votare din diaspora. Sistemul pregătește o fraudare masivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă