Scandalul creat de modul in care Ministerul Mediului a inchiriat plajele este departe de a se fi incheiat. Hotelierii de pe litoral, reuniti ieri la indemnul Asociatiei Patronale Mamaia, sunt pregatiti sa boicoteze sezonul si solicita o noua strategie nationala in aceasta privinta.
Hotelierii de pe litoral s-au unit intr-un grup de initiativa pentru a solicita o noua strategie in turism. Noua structura va reprezenta interesele tuturor investitorilor, astfel incat oficialitatile centrale sa nu mai dea vina pe lipsa de unitate a acestora. Hotelierii au declarat ca vor solicita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa intervina pentru a nu promova amendamentele care modifica Ordonanta 19/2006. Patronii din turism vor, pentru prima data in istorie, sa organizeze un miting de protest, fara a afecta insa activitatea turistica. Fiecare hotelier in parte va boicota in continuare operatorii care au castigat licitatia de inchiriere a plajelor. Chiar daca unora dintre ei li s-a facut plangere penala, ei vor continua sa scoata sezlonguri pe plaja, pentru a le asigura turistilor conditii decente. Hotelierii au mai spus ca strategia adoptata pana acum a fost paguboasa, dovada ca tot mai multi turisti fac reclamatii, iar unele agentii de turism au inceput deja sa-si retraga contractele. In ceea ce priveste decizia Sulfinei Barbu de a amplasa camere de luat vederi pe plaja, hotelierii au declarat ca astfel se incalca dreptul la intimitate al cetatenilor, plajele riscand sa devina un imens „big brother”. Hotelierii sunt sustinuti in demersurile lor de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism.
Ministerul Mediului, acuzat de moartea a patru turisti
„Consider ca Ministerul Mediului e vinovat de moartea celor patru oameni inecati de 1 mai, pentru ca nu au fost salvamari pe plaja. Cei vinovati trebuie sa fie trasi la raspundere”, a acuzat, in cadrul intalnirii, Lucian Iftimie, presedintele Asociatiei Investitorilor in Statiunea Turistica Venus, Mangalia. Din pacate, situatia nu este reglementata nici in prezent. Situatia salvamarilor nu este reglementata nici in acest moment. „Avem 87 de salvamari pe care ii retragem de pe plaje daca nu se clarifica de unde vor veni banii pentru plata salariilor lor. Noi i-am angajat cu contract de munca pe perioada determinata, de la data de 3 iunie pana pe 15 septembrie. Contractele nu am putut sa le inregistram inca la Inspectoratul Teritorial de Munca, neavand garantia posibilitatii de plata a salariilor si datoriilor bugetare aferente”, a declarat George Lipoveanu, administratorul firmei „Callatis Club Nautic”, care are contract pentru asigurarea serviciilor de salvamar pe plajele de la Olimp – Mangalia, 2 Mai si Vama Veche.
Amenzi mai mari pentru cei care nu pastreaza curatenia pe plaje
Turistii care arunca gunoaie pe plaja vor fi amendati, in sezonul 2006, cu sapte milioane de lei vechi. In plus, amenzile pentru agentii economici care incalca regulile stricte impuse de Ministerul Mediului in domeniul curateniei (vandalizarea echipamentelor de salubritate ori a dotarilor sanitare) pleaca de la 50 de milioane de lei vechi.
Autoritatile locale care permit camparea pe plaja in zone care nu au fost special gandite pentru asta vor primi si ele amenzi pornind de la 50 de milioane de lei vechi.
Potrivit actului normativ, turistii nu mai pot intra pe plaja insotiti de animale, singurele exceptii fiind cainii de politie si cei care insotesc persoanele cu dizabilitati.
Mai multe contracte de inchiriere ar putea fi reziliate
Mai multe contracte de inchiriere a plajelor de pe litoralul romanesc ar putea fi reziliate dupa ce o comisie care verifica modul in care titularii acestora si-au indeplinit obligatiile va da publicitatii, in 27 iunie, un raport al unui amplu control al starii litoralului. Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat ieri ca, in cazul in care vor exista „abateri grave” de la obligatiile contractuale, intelegerile vor fi rupte, iar administrarea plajelor, cu tot ceea ce implica ea, va trece in responsabilitatea Directiei Apelor „Dobrogea-Litoral”.
Potrivit unei strategii a Ministerului Mediului, plajele litoralului romanesc vor avea dusuri, toalete, cabine de schimb, cosuri de gunoi, sezlonguri, umbrele, puncte special amenajate pentru sporturi nautice si zone de agrement amenajate cu locuri de joaca pentru copii sau terenuri de sport.
„Corpul de control al ministerului a verificat daca la licitatii s-au respectat procedurile legale si ele s-au respectat. Acesti investitori au avut tot dreptul sa participe la licitatii, unii au participat si chiar au castigat. Nu le puteam atribui direct lor, de aceea s-au inflamat. Ce este curios este ca in nici o alta statiune nu am mai intalnit problemele din Mamaia”, a declarat Sulfina Barbu. Ministrul a subliniat ca accesul la plaja nu poate fi conditionat de nimeni si intrarea pe plaja nu poate fi taxata, la fel cum nimeni nu-l poate obliga pe turist sa isi ia umbreluta ori sezlong.