1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialCrima organizata submineaza aderarea

Crima organizata submineaza aderarea

Bulgaria considera ca merita sa adere la Uniunea Europeana in ianuarie 2007 si o eventuala amanare pentru 2008 este apreciata drept o umilire adusa europenilor „de categoria a doua”. Daca in pofida „enormelor progrese” recunoscute saptamana trecuta de catre comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, Bruxellesul va recomanda amanarea aderarii sale cu un an, Bulgaria se teme de o descurajare a populatiei care a platit „deja” pretul reformelor.
Ministrul bulgar al justitiei, Gheorghi Petkanov, declara ca se asteapta ca UE sa activeze clauza de salvgardare in domeniul justitiei si afacerilor interne. El preciza ca proiectul de raport de monitorizare, ce va fi prezentat de CE la 16 mai, include critici la adresa Bulgariei privind ineficienta luptei contra spalarii banilor, a coruptiei si crimei organizate. Televiziunea bulgara bTV relata ca UE va impune doua clauze de salvgardare Bulgariei, iar decizia in acest sens va fi luata cu cateva ore inainte ca executivul european sa-si prezinte astazi raportul in fata Parlamentului de la Strasbourg.
Proiectul de raport critica Bulgaria ca nu a reusit sa infiinteze o agentie de plata a subventiilor agricole acordate de UE, ceea ce ar putea pune la indoiala pregatirea Sofiei pentru cheltuirea ajutoarele regionale acordate de UE, care sunt in valoare de cateva miliarde de dolari. La acest capitol exista un stegulet rosu si pentru Romania.
La Sofia se recunoaste ca problema crimei organizate si incapacitatea guvernelor bulgare de a o rezolva reprezinta principalele cauze ce blocheaza sansa Bulgariei de a intra in UE in ianuarie 2007. Si, in timp ce Bulgaria incerca sa convinga Bruxellesul ca lupta eficient contra marii criminalitati, doua asasinate mafiote recente risca sa puna in cauza eforturile Sofiei. Analistii bulgari recunosc faptul ca „mai multe familii au inceput sa controleze tara, ca in America Latina, si este pe cale de a se constitui o noua criminalitate organizata, legata de elitele politice si economice”. Diplomati europeni aflati la Sofia apreciaza ca reformele merg in directie buna, dar lipsesc afacerile crimei organizate sau de coruptie elucidate. Obiectivul eradicarii criminalitatii nu a fost atins pentru ca „partidele intra in contact cu bosii mafioti pentru a le finanta” iar reglarile de conturi reflecta ineficienta sistemului judiciar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă