17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialBugete locale sporite cu taxele de la magazinele duty-free

Bugete locale sporite cu taxele de la magazinele duty-free

ARAD. Magazinele duty-free amplasate in punctele de trecere a frontierei din judetul Arad sunt considerate adevarate surse de venit pentru comunitatile locale. Localitatile respective castiga, anual, sume considerabile de pe urma acestor afaceri. Cu toate acestea, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a cerut inchiderea acestui tip de unitati.
In aceasta situatie se afla si orasul Nadlac, care primeste anual de la cele sapte duty-free-uri din vama din localitate in jur de 120.000 RON. Potrivit declaratiilor secretarului Primariei, Alexandru Gros, sumele sunt incasate in baza contractelor incheiate de administratia locala cu fiecare agent economic in parte. „Pentru noi aceste contracte reprezinta cea mai importanta sursa de venit, cu atat mai mult cu cat la noi nu prea au venit alti investitori”, a adaugat reprezentantul Primariei. El a mai spus ca banii incasati sunt folositi pentru acoperirea, aproape in totalitate, a unor cheltuieli curente, cum ar fi iluminatul public si reparatiile la drumuri.
Comuna Pilu este cea in veniturile careia intra sumele incasate de la magazinele duty-free din Vama Varsand. Aici functioneaza doar trei astfel de magazine, dar sumele incasate nu sunt foarte mari. Ele provin din impozitul pe cladiri pe care acesti agenti economici il platesc.
Contabilul Primariei Pilu a mentionat ca, anul trecut, institutia pe care o reprezinta a incasat de la unul dintre duty-free-uri impozit pe cladiri in valoare de 8.123 RON, iar de la un altul 1.193 RON. „Nu sunt sume mari, dar in ziua de azi orice bani sunt bineveniti”, a declarat contabilul, care este, insa, foarte nemultumit de relatia cu cel de-al treilea shop din vama. Administratorul acestuia nu a platit, in 2005, nici un leu Primariei pentru impozitul pe cladiri, acumuland restante in valoare totala de 78.000 RON.
Si administratia locala a orasului Pecica beneficiaza de surse serioase de venit la bugetul local, de pe urma contractelor de asociere incheiate cu cele trei firme duty-free care functioneaza in Vama Turnu. De pe urma acestora, anul trecut bugetul orasului s-a imbogatit cu 850.000 RON, reprezentand redevente la contractele de asociere.

Cele mai citite

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă