17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialConstanta nu mai este cobai pentru MEdC

Constanta nu mai este cobai pentru MEdC

Scolile de pe raza judetului nostru nu vor mai fi incluse in programul de descentralizare a invatamantului preuniversitar initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Anuntul a fost facut de ministrul secretar de stat Paloma Petrescu si vine ca urmare a dificultatilor intampinate in monitorizarea judetelor-pilot. „S-a dorit ca si judetul Constanta sa fie introdus in acest program-pilot, insa am concluzionat ca extinderea numarului de judete implicate nu ne-ar permite o evaluare aprofundata a modului in care se deruleaza descentralizarea invatamantului preuniversitar”, a explicat Paloma Petrescu.

ISJ a gestionat necorespunzator fondurile

Un alt motiv care a stat la baza excluderii Constantei de pe lista judetelor-pilot s-a referit, potrivit afirmatiilor ministrului secretar de stat in MEdC, la managementul defectuos al invatamantului de la malul marii adoptat in decursul anului 2005.
Paloma Petrescu nu a dorit sa ofere amanunte, insa a dat doar un singur exemplu, legat de amenajarea noului sediu al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta. MEdC a finantat acest proiect cu suma de 4,7 miliarde lei vechi. Desi ISJ trebuia sa functioneze deja in noul sediu, nici pana la ora actuala fondurile primite nu au fost investite in amenajarea lui.

Comunitatea, implicata in problemele scolii

Descentralizarea presupune implicarea comunitatii, bazata pe doi piloni principali: interese comune si incredere. Potrivit declaratiilor reprezentantilor ISJ Constanta, activitatea din scoala este cel mai bine cunoscuta de catre cadrele didactice, dar este necesar sa fie implicati in egala masura parintii, administratia si comunitatea locala prin identificarea de solutii optime. Un rol important in viata scolii trebuie sa-l joace mediul de afaceri, prin sustinere si sprijin financiar.
Desi mediul scolar a fost considerat in mod incorect un sector neproductiv, invatarea si educatia reprezinta o investitie extrem de serioasa, pe termen mediu si lung. Descentralizarea vizeaza sa produca o schimbare de atitudine in randul parintilor, al administratiei locale, cu obiectivul major de eliminare a disfunctiilor din acest sistem. Directorul scolii, in conditiile descentralizarii, trebuie sa dovedeasca multiple competente: juridice, administrative, financiar-contabile, sociale, de comunicare, profesionale.

Totul de la zero

Prin implementarea noii metodologii, se vor aduce numeroase modificari in modul de organizare a unitatilor scolare. Una dintre acestea se refera la implicarea profunda a autoritatilor locale in ceea ce priveste asigurarea managementului general si financiar al scolilor. Finantarea acestora se va efectua in functie de costurile pe elev, calculate de fiecare scoala in parte. In cost intra cheltuielile legate de personal, materiale si servicii, burse, manuale scolare, perfectionarea profesionala a personalului didactic, auxiliar si nedidactic, transportul elevilor si cadrelor didactice si alte cheltuieli pentru concursuri scolare si activitati educative, cultural-artistice, sportive si turistice. Proiectul de buget efectuat pe un an intreg va fi trimis spre aprobare Consiliului Local. De aici, proiectul de buget va lua drumul Ministerului de Finante. Investitiile, reparatiile, modernizarile si alte modificari ce vor fi efectuate la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitare vor trebui acoperite din fonduri ale Consiliului Local.

Profesorii voteaza pentru reorganizare

Desi, initial, au sustinut cu vehementa ca descentralizarea invatamantului preuniversitar nu ar face altceva decat sa bulverseze sistemul si sa duca probabil la o criza financiara acuta, viziunea cadrelor didactice s-a schimbat in timp. Acestea au ajuns la concluzia ca, prin descentralizare, actul instructiv-educativ ar fi mult mai eficient, iar comunitatea locala ar avea un aport inestimabil in educatia elevilor. Dupa ce au participat la tot felul de seminarii cu referire la descentralizare, s-au documentat si au dezbatut problema, ajungand la concluzia ca sistemul ar putea fi benefic, Ministerul a scos Constanta din lista judetelor-pilot.

Cele mai citite

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...
Ultima oră
Pe aceeași temă