27.6 C
Bucureศ™ti
sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie 2024

Breviar

Amanare pentru greva de la metrou

Greva generala de la metrou a fost amanata pentru ultima saptamana a acestei luni. Sindicalistii, reprezentantii administratiei „Metrorex” si ai Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului se vor intalni in zilele urmatoare pentru a incerca dezamorsarea conflictului. Liderii Uniunii Sindicatelor Libere Metrou au anuntat ca, daca negocierile vor esua, greva generala pe termen nelimitat va fi declansata la data de 23 ianuarie a.c., ora 4, cu asigurarea unei treimi de activitate, intre orele 18 si 23.
Negocierile care umeaza sa aiba loc cu administratia de la metrou au ca scop incheierea unui contract colectiv de munca pentru anul 2006 si discutarea majorarii salariale solicitate de lucratori in functie de inflatie si cresterea preturilor din acest an.
Ultima majorare salariala la „Metrorex” a fost in anul 2004, procentul aplicat fiind de 17%. La metroul bucurestean lucreaza aproximativ 5500 de salariati, majoritatea fiind sindicalizati in cadrul USLM.

Jandarm lovit in timp ce apara doua eleve

Jandarmul care asigura paza la Scoala nr. 307 a fost agresat sambata de un grup de patru indivizi care urmareau doua eleve ale scolii respective. Urmaritorii au incercat sa patrunda in curtea scolii, dar jandarmul le-a blocat accesul, moment in care cei patru l-au lovit cu pumnii si picioarele.
Jandarmul a incercat sa se retraga in incinta institutiei, iar doi dintre agresori au reusit sa patrunda in interiorul scolii. Jandarmul i-a urmarit, fiind sustinut de personalul de paza al scolii. Agresorii au incercat sa se retraga, dar jandarmul nu le-a permis acest lucru, motiv pentru care unul dintre indivizi a scos un cutit si l-a lovit pe jandarm. Cei patru tineri au incercat din nou sa fuga, dar au fost urmariti de un echipaj mobil al Jandarmeriei.
In apropierea magazinului Bucur Obor au fost prinsi doi dintre faptasi, iar ceilalti s-au predat mai tarziu. Tinerii, cu varste cuprinse intre 19 si 23 de ani, sunt din comuna Florica, judetul Buzau. La sediul Politiei au venit si elevele agresate, impreuna cu tutorii lor, care au povestit intreaga intamplare.

Ambasada SUA este inchisa astazi

Ambasada Statelor Unite ale Americii si Centrul Cultural American vor fi inchise astazi, cand se sarbatoreste Martin Luther King Day. Toate serviciile ambasadei isi vor relua activitatea maine.

Comertul ilicit, sanctionat cu 7 miliarde lei in sectorul 3

Sanctiuni in valoare de 7 miliarde lei au fost aplicate pe parcursul anului trecut de inspectorii Directiei Autorizare Control sector 3. In paralel, au fost intocmite 2.172 procese-verbale de contraventie, pe baza Legii 12/1990, OG 99/2000 si Legii 650/2002, privind comercializarea produselor si serviciilor de piata si HCGMB 147/2005 privind normele de salubritate si normele de igienizare ale municipiului Bucuresti. De asemenea, organele de control au tinut seama si de prevederile HCLS nr. 78, privind sanctionarea faptelor savarsite de persoane juridice, in legatura cu depozitarea, expunerea si comercializarea marfurilor pe domeniul public sau alte locuri neautorizate si de HCLS nr. 103/2005. Aceasta se refera la modificarea Hotararii nr. 22/200, vizand regulamentul pentru desfasurarea activitatilor economice pe raza sectorului 3. Directia Autorizare Control are sediul in str. Lucretiu Patrascanu nr. 3-5, tel. 341.07.03.

Noi taxe de urbanism

De la 1 ianuarie 2006, persoanele fizice si juridice care doresc sa construiasca pe raza sectorului 4 trebuie sa achite noi taxe de urbanism, conform HG nr. 797/2005. Pana la 150 metri patrati, inclusiv, aceasta este intre 3 si 4 RON; 151 si 250 mp: 4-5 RON; 251 si 500 mp: 5-7 RON; 501 si 750 mp: 7-8 RON; 751 si 1.000 mp: 8-10 RON; peste 1.000 mp taxa este de 10+1 RON/ mp, pentru fiecare mp care depaseste 1.000 mp. Taxa pentru eliberarea unei autorizatii privind lucrarile de racorduri si bransamente la retelele publice de apa, canalizare, gaze, energie termica, energie electrica, telefonie si televiziune prin cablu este cuprinsa intre 0 si 9 RON inclusiv. Directia de Urbanism a eliberat in cursul anului 2005 peste 1.100 autorizatii de constructie/desfiintare. In general, cererile aprobate au vizat: bransamente gaze, electricitate, apa si racordari la canalizare (290); constructii de locuinte – in principal de tipul P+E+M, P+E, D+P+E si S+P+E+M (173); demolari, consolidari, supraetajari, extinderi si dezafectari (1.272). Totodata, a fost eliberata o autorizatie de construire pentru un ansamblu rezidential. Alte 26 de autorizatii au vizat amplasarea unor module comerciale cu destinatia vanzarii de presa in urmatoarele puncte: str. Turnu Magurele, str. Alunisului, Sos. Oltenitei, str. Nitu Vasile, str. Emil Racovita, Sos. Viilor, Bd. Al. Obregia, Bd. Regina Maria, Bd. Unirii, Piata Sudului, Sos. Berceni, Bd. C. Brancoveanu.

Suport financiar pentru 1.500 de familii sarace

Din aceasta luna, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) va acorda prestatii financiare exceptionale unui numar de 1.500 de familii aflate in situatii dificile. Ajutorul financiar, in cuantum de 78 RON/ luna, va fi acordat pentru o perioada de 4 luni in decursul unui an, suma putand fi majorata in cazul achizitionarii de accesorii medicale speciale, medicamente etc. Familiile vor beneficia de acest tip de sustinere financiara in urma evaluarii conditiilor in care traiesc, realizata de reprezentantii DGASPC. Acestia vor monitoriza, totodata, si destinatia sumelor acordate. In plus, toti beneficiarii sunt obligati sa se prezinte la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, insotiti de un asistent social, pentru gasirea unui loc de munca si depasirea situatiei de criza.

Cele mai citite

Adriean Videanu ศ™i soศ›ia, „pensionarii” de lux, prinศ™i la vamฤƒ cu bijuterii de peste jumฤƒtate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei ศ™i soศ›ia sa au fost opriศ›i รฎn aeroportul din Munchen, pentru cฤƒ nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ai putea ucide UE, spune Franศ›a. Ba nu ai putea, rฤƒspunde Germania

Macron ศ™i Scholz se รฎnfruntฤƒ din nou, pentru a contracara America protecศ›ionistฤƒ ศ™i puterea chinezฤƒ Emmanuel Macron ศ™i Olaf Scholz conduc cele mai mari douฤƒ...

De Ziua Educaศ›iei, preศ™edintele Iohannis a decorat peste 100 de unitฤƒศ›i de รฎnvฤƒศ›ฤƒmรขnt

Preศ™edintele a transmis cฤƒ educarea unor รฎntregi generaศ›ii este una dintre cele mai frumoase vocaศ›ii Preศ™edintele Klaus Iohannis a transmis sรขmbฤƒtฤƒ, 5 octombrie, unย mesajย cu ocazia...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ