27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialCercetarea romaneasca absoarbe prea putine fonduri europene

Cercetarea romaneasca absoarbe prea putine fonduri europene

Desi numarul proiectelor romanesti eligibile a crescut de la 119 in luna mai 2005 la 380 in luna decembrie a anului trecut, potrivit unui raport al Uniunii Europene, atragerea fondurilor europene alocate tarii noastre este totusi prea mica in raport cu sumele pe care le achitam sub forma de cotizatie. Concret, pentru Planul Cadru 2006, care se deruleaza pe o perioada de cinci ani, Romania trebuie sa plateasca 103 milioane euro, potrivit angajamentelor luate fata de UE in privinta contributiei tarii noastre pentru cercetare. Din fericire, avand in vedere ca proiectele romanesti nu prea au succes in UE (indeosebi pe motivul ca cercetatorii romani nu stiu inca sa-si prezinte proiectele si sa intocmeasca toata formularistica ceruta de UE, deci se trateaza cerintele respective cu prea multa superficialitate), daca ne referim la capacitatea de absorbtie a fondurilor europene, nu va trebui sa platim toata suma, de 25% fiind scutiti, in timp ce alti 25% se vor plati din fonduri PHARE. In opinia lui Anton Anton, secretar de stat si presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica, o alta mare problema a cercetarii romanesti este lupta pentru suprematie intre cei patru piloni ai cercetarii – universitatile, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutele de cercetare ale Academiei Romane si cercetarea realizata la nivelul mediului de afaceri.
„Facem eforturi pentru a determina aceste institutii sa colaboreze si sa realizeze impreuna proiecte de anvergura care sa fie mult mai bine auzite la nivel european, ceea ce ar conduce si la o mai buna atragere a fondurilor comunitare alocate tarii noastre”, a spus secretarul de stat Anton Anton. Nici la rentabilitate cercetarea romaneasca nu sta deloc bine. In ultimii ani rentabilitatea cercetarii stiintifice a fost extrem de mica, printre cauze secretarul de stat Anton reclamand sistemul de finantare a proiectelor, dar si accesul limitat pe care il au tinerii de valoare in ierarhia mediului academic. De altfel, nu mai este o noutate faptul ca desi si-a luat doctoratul intr-o universitate de prestigiu din strainatate, cand se intoarce in tara tanarul respectiv ajunge intr-o pozitie de multe ori umilitoare. Pe langa cozile pe care trebuie sa le faca pentru recunoasterea titlului obtinut in strainatate (nu conteaza ca doctoratul a fost luat la Oxford, Cambridge sau Standford, ca sa numim doar trei dintre cele mai celebre universitati din lume), nici daca revine la universitatea pe care a absolvit-o in Romania cu gandul de a face cercetare nu este prea bine vazut, fiind pus de cei mai in varsta sa astepte mult si bine pentru a obtine o pozitie superioara in ierarhia institutiei.
In privinta Programului Cercetare de Excelenta, care continua pana in 2008, in competitie in 2005 s-au inscris 1.660 de proiecte, dintre care 36 au fost declarate neeligibile. Pentru acest an, Programul Cercetare de Excelenta are cateva noutati, cum ar fi inregistrarea on-line pentru programarea depunerii de evaluare, simplificarea formularelor de ofertare, ameliorarea procedurii de evaluare etc.
Depunerea propunerilor de proiecte se va face dupa urmatorul calendar: – Modulele I si IV – 31 ianuarie 2006 – Modulele II sI III – 25 aprilie 2006. Evaluarea propunerilor de proiecte pentru Modulele I si IV se va face in 10 martie 2005, iar pentru Modulele II sI III in 20 mai 2005. In cel mult 10 zile de la evaluare se vor comunica rezultatele, ierarhizarea si selectarea si se vor solutiona contestatiile depuse.
De la comunicarea listei definitive a proiectelor aprobate, in limita a 15 zile se va face contractarea acestora. Detalii suplimentare privind Programul Cercetare de Excelenta, precum si eventualele modificari si informatii suplimentare sunt prezentate pe pagina web www.mct-excelenta.ro .

Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă