14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialGabriela Melinescu, laureata a Premiului National de Poezie

Gabriela Melinescu, laureata a Premiului National de Poezie

Primaria municipiului Botosani a acordat si anul acesta Premiul National Mihai Eminescu. Distinctia a fost acordata in cadrul spectacolului de gala organizat duminica seara in sala mare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Evenimentul a fost precedat in aceeasi zi de o sedinta extraordinara de consiliu local, castigatorului acordandu-i-se titlul de Cetatean de onoare al municipiului Botosani, si de un moment solemn de depunere de coroane la statuia poetului din fata teatrului care ii poarta numele. Duminica a avut loc la Galeriile de Arta „Stefan Luchian” un recital al poetilor laureati ai editiilor anterioare, Petre Stoica, Ana Blandiana, Cesar Ivanescu, Constantin Buzea, Ilie Constantin, Emil Brumaru, Angela Marinescu si Serban Foarta. Fiecare laureat al Premiului National de Poezie Mihai Eminescu primeste automat din partea municipalitatii titlul de Cetatean de onoare. Manifestarile de ieri au continuat la Ipotesti cu lansarea compact-discului „Eminescu… dupa Eminescu”, la care a participat si actorul Ion Caramitru. Cu aceasta ocazie la Centrul National de Studii a avut loc un recital de poezie pregatit de acesta cu laureatii de-a lungul anilor pentru premiul Opera Prima (pentru debut) de data aceasta.
Manifestarile dedicate poetului national s-au incheiat duminica seara cu decernarea Premiului National de Poezie, care a avut loc in sala mare a Teatrului „Mihai Eminescu” si care a revenit anul acesta poetei Gabriela Melinescu. Aceasta a fost nominalizata alaturi de cunoscutul poet Mircea Dinescu, Cristian Simionescu, Adrian Popescu, Ion Mircea. Premiul pe care castigatoarea din acest an l-a primit pe scena teatrului are o valoare de 40 milioane de lei net si a fost acordat prin hotarare de consiliu local. Gabriela Melinescu, castigatoarea din acest an a Premiului National de Poezie Mihai Eminescu, s-a nascut la 16 august in 1942 la Bucuresti si din 1975 traieste in Suedia, unde a publicat cateva volume de poezii si proza. Dintre volumele de poezii si proza publicate in tara amintim „Ceremonie de iarna” in anul 1965, „Fiinte abstracte” in 1967, „Inauntrul legii” in anul 1968 si „Impotriva celui iubit” in 1969, „Bobinocarii” in 1969 si cele doua volume dintr-un jurnal suedez publicate dupa 1989. Printre distinctiile primite de-a lungul vremii se numara premiul Albert Bonniers Opera Omnia in 2001, premiul Nichita Stanescu al Academiei Romane in 2002 si premiul Institutului Cultural Roman pentru intreaga cariera, pe care aceasta il obtine in urma cu doi ani.

Cele mai citite

CFR Cluj, aproape de un transfer important! Un internațional român e gata să semneze cu echipa lui Dan Petrescu

CFR Cluj este foarte aproape de a-l aduce în echipă pe Alex Dobre, un atacant de 26 de ani care a jucat în trecut...

Motociclist în vârstă de 18 ani, mort în urma unui accident rutier

Un tânăr motociclist în vârstă de doar 18 ani a murit, noaptea trecută, în Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu. Paul Gabriel Melinte, din...

I-a mințit pe polițiști că a fost sechestrată și violată ca să nu afle soțul că îl înșală

O tânără de 25 de ani din Orăștie este cercetată după ce a declarat în mod fals că ar fi fost agresată de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă