17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialConsiliul Judetean Bistrita-Nasaud atribuie lucrari propriei firme

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud atribuie lucrari propriei firme

Societatea „Lucrari Drumuri si Poduri” din subordinea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud a castigat, ieri, reabilitarea a doi kilometri din DJ 172 D – ce fac legatura intre localitatile Ilva Mica si Lunca Ilvei – in urma unor negocieri etapizate, in cadrul carora CJ a negociat cu firma al carei actionar unic este institutia, obtinand o oferta mai mica cu circa 20 de miliarde lei vechi. In urma cu doua saptamani CJ a anulat o licitatie la care au participat atat firma proprie, cat si SC „Trameco” Oradea, pe motiv ca sumele pretinse de cele doua societati pentru reabilitarea portiunii de carosabil erau exagerate.

Guvernul Romaniei a atribuit 50 de miliarde ROL pentru reabilitarea tronsonului dintre Ilva Mica si Lunca Ilvei. Prima licitatie a avut loc in 19 octombrie, iar la ea s-au prezentat atat SC „Lucrari Drumuri si Poduri” (LDP) SA, firma Consiliului Judetean, cat si societatea „Trameco” din Oradea. Ambele au prezentat oferte de peste 8 milioane RON, adica o suma aproape dubla fata de cea pe care o puteau oferi autoritatile.
Consiliul Judetean a anulat, insa, licitatia si a anuntat ca o va repeta intrucat nici una din ofertele prezentate nu se apropia de costul real al lucrarilor, estimat de proiectant. Portiunea de drum in cauza trece pe sub un pod de cale ferata si este extrem de greu de practicat, fiind afectata de alunecari de teren. Totusi, fiind vorba de o zona cu activitati economice notabile, refacerea soselei se impunea de mai multi ani.

Licitatie fara bani, bani fara licitatie

In urma cu cativa ani, jumatatea superioara a acestei portiuni, de circa 2 km, a fost incredintata spre reabilitare, in urma altei licitatii, tot „LDP”, insa potrivit presedintelui CJ, Gheorghe Marinescu, pe atunci nu existau fondurile necesare. Acum cand Guvernul a alocat cele 50 de miliarde lei, societatea subordonata institutiei este angajata in alte lucrari in municipiul Bistrita si nu se mai poate implica in reabilitarea DJ 172 D, asa ca a subcontractat lucrarea firmei clujene „Nordconforest”.
Cu toate acestea, „LDP” a participat la licitatia anulata pentru por-tiunea inferioara a acestui tronson, alaturi de SC „Trameco” Oradea. „Pentru segmentul inferior de 2 kilometri n-am avut licitatie, ci doar proiect. Asa ca s-a anuntat licitatia in Monitorul Oficial si s-au prezentat doar doua firme: „LDP” si „Trameco”. Prima a cerut 88 de miliarde lei pentru reabilitarea celor doi kilometri, iar „Trameco” – 87 de miliarde. Am anulat licitatia pentru ca preturile cerute erau umflate cu pompa. Data fiind urgenta am uzat in premiera de legislatia in vigoare si am procedat la renegocierea directa a ofertei in speranta ca vom putea cobori valorile in etape succesive. Am recurs la trei negocieri cu fiecare firma separat si am luptat pe puncte: transport, manopera, etc. A durat doua saptamani, dar azi (ieri Ð n.r.) avem ofertele finale. „LDP” a castigat cu o oferta de 65 de miliarde ROL din care 11 miliarde e doar TVA, iar betoanele – 20 de miliarde lei vechi. Am obtinut un pret cu 23 de miliarde lei mai mic”, a explicat Marinescu.
Presedintele CJ sustine ca negocierea cu firma s-a facut doar pe prin-cipii economice. „Am tratat strict pe criterii economice, ca altfel la anul ma cauta Parchetul. Oferta cea mai buna a castigat”, a conchis Marinescu.
Lucrarea are un termen de executie de trei ani. Aproape jumatate din cele 50 de miliarde lei vechi alocate de Guvern pentru acest drum se vor intoarce oricum la bugetul de stat.

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...
Ultima oră
Pe aceeași temă