23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAstra-Uniqa, cea mai capitalizata companie din piata de asigurari

Astra-Uniqa, cea mai capitalizata companie din piata de asigurari

Compania Astra-Uniqa are, in prezent, un capital social de aproape 193 milioane de lei, dupa finalizarea unei majorari cu zece milioane de euro, echivalent in lei, la inceputul acestei saptamani, a informat asiguratorul. Practic, prin aceasta majorare de capital, Grupul Nova Trade – actionarul majoritar al companiei de asigurari, a finalizat procesul de privatizare al Astra-Uniqa, prin indeplinirea obligatiilor asumate prin contractul de privatizare, semnat cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) in anul 2002.
"Ultima etapa in procesul de privatizare a fost realizata incepand din 16 august 2006 prin aprobarea de catre Adunarea Generala a Ac-tionarilor a majorarii capitalului social al Astra-Uniqa cu inca 10 mi-lioane euro si subscrierea si varsarea acestuia la inceputul acestei saptamani”, a declarat Radu Mustatea, directorul general al companiei.
Grupul Nova Trade a cumparat de la APAPS pachetul majoritar, respectiv 75,67% din actiunile Astra Asigurari, in vara anului 2002. Valoarea tranzactiei a fost de 2,5 milioane de dolari. APAPS anunta, la acea data, ca Nova Trade s-a angajat sa realizeze investitii, inclusiv majorarea capitalului social, in valoare de 43 milioane de dolari, ceea ce inseamna ca valoarea tranzactiei se ridica la 45,5 milioane de dolari. Investitiile urmau sa fie realizate intr-o perioada de sase ani, incepand cu anul 2002.

Investitiile, finalizate cu doi ani mai devreme

Intr-o prima faza, Nova Trade a investit in compania Astra Asigurari o suma de 37 milioane de dolari, valoarea angajamentului pentru prima transa prevazuta in contractul de privatizare. Totodata, a realizat in avans si o parte din suma aferenta urmatorului an investitional. In prezent, valoarea investitiilor Nova Trade in compania de asigurari totalizeaza 43,7 milioane de dolari, adica exact cat se prevedea in contractul incheiat cu APAPS.
Astra Asigurari s-a constituit in anul 1991 ca rezultat al divizarii Administratiei Asigurarilor de Stat (ADAS) si a preluat activul si pasivul aferente companiilor cu capital mixt, strain si roman, precum si toate operatiunile de asigurare – reasigurare dintre ADAS si companiile straine. "Astra – Uniqa a parcurs, incepand din anul 2002 – momentul semnarii contractului de privatizare – pasi importanti ce au vizat pe de o parte capitalizarea societatii cu investitia de 44 milioane de dolari realizata de investitorul strategic SC Nova Trade, in conformitate cu prevederile contractului de privatizare, iar pe de alta parte cooptarea actionarului semnificativ Uniqa Group”, a declarat Radu Mustatea. Acesta a precizat ca, in prezent Astra – Uniqa este una dintre societatile de top ale pietei romanesti de asigurari, avand cel mai mare capital social – 55 milioane euro. "Realizarea este cu atat mai mare cu cat pasii necesari incheierii procesului de privatizare au fost finalizati in avans fata de prevederile contractuale”, a subliniat oficialul Astra – Uniqa.
La ultima majorare de capital social, in valoare de aproximativ 10 milioane euro, SC Nova Trade a contribuit cu un aport de 8 milioane euro, iar diferenta de 2 milioane euro a reprezentat participatia Grupului Uniqa.
Astra – Uniqa a inregistrat, in primele sase luni ale acestui an, un volum total de prime brute subscrise de aproape 52 milioane euro, in crestere cu 91,6% fata de aceeasi perioada din 2005. Actionarii Astra – Uniqa sunt Grupul Nova Trade, unul dintre cele mai mari holding-uri din Romania, si Grupul Uniqa, liderul pietei austriece de asigurari si unul dintre cei mai mari asiguratori europeni. In prezent, Uniqa detine 27% din actionariatul companiei. Grupul austriac are o cota pe piata internationala de asigurari de 28%, estimata la 35% pentru 2006.

Cele mai citite

OMS aprobă primul test diagnostic in vitro pentru mpox, sprijinind lupta împotriva epidemiei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat vineri utilizarea primului test diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, o măsură esențială în combaterea epidemiei actuale,...

Fostă șefă a TVR acuză managementul actual de cheltuieli nejustificate și declin grav al televiziunii publice

Ramona Săseanu, fostă președintă interimară a TVR, a trimis o scrisoare deschisă Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, în care avertizează asupra unei situații...

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...
Ultima oră
Pe aceeași temă