Creditele de nevoi personale au avut un impact deosebit in randul populatiei si, datorita succesului lor, s-au transformat in motiv de ingrijorare pentru Banca Nationala. Recent, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, avertiza ca „in Romania, problema consumului este una vitala pentru economie”. El sublinia ca, in prezent, cererea de consum a romanilor „calatoreste cu rapidul, in timp ce oferta merge cu mocanita”. Prin urmare, de-a lungul timpului, banca centrala a adoptat masura dupa masura pentru a frana viteza de crestere a creditelor acordate populatiei. Astfel, in prezent s-a ajuns la o limitare a plafonului de indatorare a populatiei, iar bancile sunt nevoite sa constituie rezerve minime obligatorii mai mari, atat pentru lei, cat si pentru valuta – motiv pentru care si produsele oferite sunt mai scumpe. Bancile pun si ele umarul la descurajarea clientilor prin solicitarea unei documentatii destul de stufoase.
Dosariada
Norma 10 din 2005 a Bancii Nationale stabileste ca pentru obtinerea unui credit solicitantul trebuie sa prezinte cel putin urmatoarele documente: adeverinta care atesta capacitatea solicitantului si, dupa caz, a familiei acestuia de a dispune de venituri certe cu caracter de permanenta, considerate eligibile potrivit reglementarilor interne ale institutiei de credit; declaratie pe propria raspundere privind valoarea angajamentelor de plata ale solicitantului si familiei acestuia la data solicitarii creditului si, in mod distinct, a obligatiilor devenite exigibile si neonorate la scadenta la aceeasi data. Imprumutatorii pot solicita copii de pe documentele care atesta gradul de indatorare a solicitantului si a membrilor familiei acestuia; declaratie pe propria raspundere privind litigiile cu tertii existente la data solicitarii creditului, cu precizarea, dupa caz, a motivelor care au condus la situatiile respective. Pentru creditele destinate construirii, modernizarii, consolidarii sau extinderii locuintelor, normele Bancii Nationale prevad un set de documente suplimentare.
Cu actele la verificat
Cea mai simpla documentatie cuprinde adeverinta-tip, care poate fi obtinuta de la banca imprumutatoare sau direct de pe site-ul acesteia, copie dupa cartea de munca si actul de identitate. In plus, solicitantul va semna acordurile de consultare a Biroului de Credit si a Centralei Riscurilor Bancare, pentru a fi verificat daca mai are imprumuturi si daca este bun platnic. Unele banci cer si o factura de utilitati, pentru a verifica daca adresa inscrisa este una si aceeasi cu cea din actul de identitate.
Adeverintele difera de la o banca la alta. In majoritatea cazurilor, acestea trebuie sa cuprinda ultimele trei salarii nete. Exista insa si banci, cum ar fi Bancpost, care solicita ultimele sase salarii nete. In plus, unele institutii de credit solicita si copie pe contractul locuintei, chiar daca nu se doreste obtinerea unui imprumut cu ipoteca.
Creditul se aproba doar daca dosarul depus de solicitant este in conformitate cu cerintele bancii. O greseala cat de mica in intocmirea acestui dosar prelungeste perioada de aprobare si, implicit, momentul acordarii.