21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialInvestitie de 25 miliarde lei intr-o statie de compresoare din Petrila

Investitie de 25 miliarde lei intr-o statie de compresoare din Petrila

Exploatarea Miniera Petrila (judetul Hunedoara) beneficiaza, de ieri, de o moderna statie de compresoare, investitie pentru care au fost cheltuite circa 25 de miliarde lei vechi, banii fiind asigurati din fondurile proprii ale Companiei Nationale a Huilei (CNH) Petrosani si alocatii bugetare de la Ministerul Economiei si Comertului. Lucrarea face parte din programul de investitii si modernizare a subunitatilor miniere, derulat de societate inca din anul 2003, Mina Petrila fiind cea de-a sasea unitate beneficiara.
Prin acest program se urmareste inlocuirea instalatiilor de producere a aerului comprimat necesar in subteran. Directorul EM Petrila, Constantin Jujan, a declarat ca inlocuirea electrocompresoarelor existente era absolut necesara, dat fiind faptul ca vechea statie functiona de mai bine de 30 de ani, fiind uzata fizic si moral. In plus, sistemele respective, care de ieri au devenit istorie, emiteau in atmosfera cantitati mari de noxe, iar nivelul zgomotului si al vibratiilor era ridicat.
„Cele 10 electrocompresoare noi sunt instalatii fiabile, silentioase si nu este nevoie de persoanl permanent pentru supraveghere”, a spus Jujan.
Statia de compresoare, inaugurata ieri la EM Petrila, functioneaza intr-o fosta magazie, care a fost in intregime reabilitata si vopsita in portocaliu, o culoare pe gustul directorului general al CNH, Daniel Surulescu (PNL). Referindu-se la programul de investitii derulat de companie, Surulescu a afirmat ca statia de compresoare reprezinta „prima investite majora realizata la suprafata la EM Petrila” si a adaugat ca in derulare exista si alte programe care vizeaza imbunatatirea conditiilor de lucru.
De asemenea, directorul general al CNH a spus ca acest program de inlocuire a statiilor de compresoare de la unitatile miniere din Valea Jiului se apropie de final. Ultima etapa prevede punerea in functiune, la EM Lupeni, a celei de a doua instalatii de acest gen, pentru acoperirea necesarului.
Conform datelor tehnice, noua statie de compresoare de la EM Petrila va reduce consumul de energie electrica de la 850.149 KWh/ luna, la 756.000 KWh/luna, iar costurile cu energia vor fi reduse de la 215.088 RON/ luna la 191.268 RON luna.

Cele mai citite

Scholz avertizează: Atacul Iranului asupra Israelului amenință să destabilizeze întregul Orient Mijlociu

Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm atacul lansat de Iran împotriva Israelului, avertizând că acesta ar putea "să dea foc" întregii regiuni, potrivit...

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...

Fidelis răsplătește solidaritatea: Tranșă dedicată celor care salvează vieți

Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă și un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanțe, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă