Administratia combinatului a reusit o noua reducere a numarului de salariati ai combinatului cu inca aproximativ 1.500, urmand ca pana in decembrie sa fie pus in practica si cel de-al 7-lea val de plecari voluntare din combinat, cand numarul locurilor de munca va fi redus cu inca 1.000.
Penultimul sir indian
Aproape o mie cinci sute de siderurgisti de la combinatul Mittal Steel Galati vor renunta la locurile de munca dupa ce cererile de „autodisponibilizare” le-au fost aprobate de administratie. In cadrul noii scheme de plecari voluntare ce a fost lansata de administratia Mittal Steel in luna iunie, au depus cereri de „autodisponibilizare” 1.861 salariati, dar numai 1.461 dintre acestea au fost aprobate. Noii disponibilizati vor primi, in functie de vechimea in munca, 14, 16 sau 18.000 de lei, suma la care se va adauga timp de 6, 9 sau 12 luni o indemnizatie lunara egala cu valoarea echivalentului ultimului salariu incasat.
2.200 de miliarde tocate de stat pe „autodisponibilizari”
Acesta este cel de-al saselea val de „autodisponibilizari” de la Mittal Steel. De la privatizare, la Mittal Steel au fost desfiintate peste 11.000 de locuri de munca, iar dupa noile plecari voluntare combinatul galatean va mai avea aproximativ 15.000 de angajati. Administratia a recurs la moda „autodisponibilizarilor” pentru ca in contractul de privatizare a Sidex Mittal Steel se obliga sa nu faca reduceri de personal timp de 5 ani. Comisia condusa de Ovidiu Musetescu acceptase o clauza prin care era introdusa ideea concedierilor, obligandu-i pe indieni sa plateasca daune de 10 milioane salariatului pus pe liber. Scandalul l-a adus pe Musetescu la Galati si pentru a garanta siguranta locurilor de munca. In iulie 2002 directorul general Narendra Chaudary a cerut sprijinul guvernului pentru restructurarea combinatului, iar Musetescu a fost favorabil ideii. Asa s-a ajuns la formula „autodisponibilizarilor”, prin plata primelor de 150 milioane de Mittal Steel si plata de catre stat pe o perioada de 30 de luni a indemnizatiilor egale cu salariul net. Primul val a dus la disponibilizarea a 7.600 de siderurgisti. Ulterior, primele acordate de administratie au fost din ce in ce mai mici, iar atractia pentru pierderea locului de munca a scazut. In total, statul a cheltuit pentru restructurarile de la combinat peste 2.200 de miliarde.
Noiembrie, ultimul val
Pana la sfarsitul anului vor mai fi disponibilizati de la Mittal Steel inca 1.000 de siderurgisti, administratia combinatului considerand ca numarul de salariati trebuie sa fie de 14.000, adica 50% fata de cei 28.000 de salariati pe care ii avea combinatul inainte de privatizare.