Mediul a devenit unul dintre subiectele preferate de dezbatere ale societatii civile. Recent, la hotelul Ibis din Constanta a avut loc o astfel de intalnire, care i-a adus fata-n fata pe subprefectul Adrian Nicolaescu, deputatul Corneliu Dida, directorii institutiilor de mediu din oras, precum si un public care putea fi numarat pe degetele de la o mana. „Tema este de mare actualitate iar judetul Constanta este unul extrem de greu din punct de vedere al mediului”, a precizat reprezentantul Guvernului.
Subiectul, extrem de interesant, s-a axat pe legatura aparent dihotomica dintre economie si mediu. Seful Garzii de Mediu, Vasile Petro, a declarat ca, daca s-ar inchide toate societatile comerciale care polueaza, „ar trebui sa aruncam in aer toata economia”. Exemplele concrete la care s-a referit au fost Comvex si Minmetal, operatori portuari care mai au multe de facut pana la respectarea standardelor europene de mediu. Despre unele dane in care isi desfasoara activitatea aceste societati se poate spune ca sunt adevarate „bombe” ecologice, totul in jur aratand ca un desert rosiatic, format din pulberile de minereu de fier. „Problemele de mediu se pot rezolva pe mai multe cai”, a precizat Petro. Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului au adaugat ca, potrivit legislatiei in vigoare, o societate nu poate fi inchisa la prima abatere in domeniu, aceasta avand dreptul sa dispuna de o perioada in care sa-si puna la punct problemele.
Mai sunt 200 de zile…
Subprefectul Constantei, Adrian Nicolaescu, a intarit ideea ca nu stam deloc bine la capitolul mediu. „Mai sunt aproximativ 200 de zile pana la 1 ianuarie 2007, cand trebuie sa spunem ca suntem pregatiti cu standardul de aderare”, a declarat acesta. Reprezentantul Guvernului a mai spus ca este nevoie de o disciplina sporita in domeniul constructiilor, Constanta ocupand locul doi pe tara in ceea ce priveste dinamica in acest domeniu. Din pacate, in lipsa unei viziuni unitare, imobile de tot felul apar in zone necontrolate sau interzise, cum ar fi Grindul Chituc. O alta problema a judetului este ca nu exista inca proiecte de dezvoltare pregatite pentru a atrage fondurile structurale care vor putea fi accesate incepand de anul viitor, dupa aderarea la U.E. Adrian Nicolaescu a conchis spunand ca principalul aspect care trebuie abordat este educatia de mediu, atat la nivelul individului, cat si la cel al institutiilor statului.
Saracia, o piedica
de netrecut
In opinia deputatului Corneliu Dida, problemele de mediu si ecologie au nevoie de prosperitate. „Prea multi locuitori ai orasului au probleme de alta natura pentru a avea grija si de problemele de mediu, care li se par mofturi. Evident ca nu este asa”, a spus parlamentarul. Acesta a adaugat ca una dintre cele mai importante probleme de mediu este extinderea apei curente si a canalizarii in toate localitatii din judet si chiar in toate cartierele Constantei. Deficientele apar si din cauza legilor de mediu, care nu sunt foarte bine concepute. „Cred ca este nevoie de o singura lege a litoralului, care ar trebui respectata. Vedeti ce se intampla cu plajele, care arata mai prost ca acum un an sau doi ani”, a precizat Corneliu Dida.