23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile dau cu o mana si iau cu doua

Bancile dau cu o mana si iau cu doua

Avertizarile Bancii Nationale cu privire la creditele acordate populatiei, in special la cele acordate in devize, au inceput sa produca efecte. Bancile au scazut dobanzile la imprumuturile in lei, iar unele institutii ofera credite de consum doar in moneda nationala.
In prezent, tonul corului de finantari pentru populatie este dat de imprumutul de nevoi personale, care detine o pondere de 79%.
Nu de mult, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, anunta ca este ingrijorat de evolutia credi-tului in lei. Si asta dupa ce, o perioada indelungata, el cerea bancilor comerciale sa promoveze imprumuturile in moneda nationala in detrimentul celor in devize. Cum bancherii au amanat franarea finantarilor in euro si dolari, Banca Nationala a intervenit prin masuri care au ars zdravan buzunarele institutiilor de credit si au stabilit ca rata lunara a personelor fizice, formata din principal si dobanda, nu trebuie sa depaseasca 30% din venit la creditele de consum si 35% – la cele imobiliare.

Scade dobanda, cresc comisioanele

„Pentru comisioane, in schimb, nu exista nici o limita. O serie de banci au sesizat aceasta lacuna si au profitat de ea pentru a putea oferi propriilor clienti imprumuturi mai mari. In acest scop, a fost inventat comisionul lunar de gestiune, care a preluat o parte din costul cu dobanda”, este de parere analistul Marius Serban.
La HVB si Banca Tiriac, comisionul lunar de gestiune este 0,5% pentru creditele in lei si de 0,2% pentru valuta, aplicat la soldul imprumutului. BRD-Societe Generale percepe, pentru creditul Expresso Lejer, un comision lunar de gestiune de 0,2%, aplicat la soldul creditului. La BCR, creditele in lei sunt comisionate pentru gestiune cu 0,28% si, in plus, banca percepe si un comision de risc financiar de 0,05%. Pentru creditele in valuta, comisionul de gestiune este de 0,2%. Si exemplele pot continua. Prin introducerea acestor comisioane, gradul de indatorare al persoanelor fizice depaseste nivelul stabilit de normele Bancii Nationale. „In cazul unei persoane cu un venit net de 2.000 lei noi, care doreste sa obtina un imprumut cat mai mare pe cinci ani, rata lunara inclusiv comisionul poate urca pana la 37% din venit la HVB si Banca Tiriac, la 35% la BCR, la 34% la Banca Romaneasca, la 32% la BRD si Volksbank. Aplicand acelasi rationament si pentru creditele in valuta, rata lunara poate ajunge pana la 32-33% din venit, fata de 30% cat prevad normele BNR”, a exemplificat Marius Serban.

Imprumuturi de 7 miliarde euro

La sfarsitul lunii aprilie 2006, creditele acordate populatiei totalizau 7,2 miliarde euro (19,7 miliarde lei noi), din care imprumuturile de consum aveau o valoare de 5,66 miliarde de euro. "Creditul de consum si cardurile de credit constituie cel mai atractiv segment de imprumuturi nenominalizate pentru persoane fizice. Cele doua tipuri se completeaza reciproc, acoperind in mare masura necesitatile de creditare ale persoanelor fizice”, a declarat Cristian Tudorancea, vicepresedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Pe de alta parte, economistul-sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, a reafirmat ca "in perioada urmatoare este posibila o crestere mai rapida a creditului imobiliar decat a celui pentru consum”, data fiind experienta tarilor recent intrate in UE. Dar, potrivit vicepresedintelui BCR, Natalita Hurduc, o parte din creditele imobiliare se regaseste in creditele de consum, intrucat bancile au lansat imprumuturi de nevoi personale pe perioade lungi de 10-20 de ani, cu garantii reale imobiliare, care pot fi folosite pentru achizitionarea unei locuinte.


Exemple

BRD
Expresso Lejer Ð valoare 35.000 lei noi,
pe o perioada de 10 ani:
– rata lunara: 480 lei noi
– dobanda: 10,9% (variabila)
– dobanda anuala efectiva (DAE): 14,14%
Expresso Lejer Ð valoare 17.500 lei noi,
pe o perioada de 5 ani:
– rata lunara: 380 lei noi
– dobanda: 10,9% (variabila)
– DAE: 14,14%

Piraeus Bank
Credit nevoi personale Ð valoare 5.000 euro
echivalent in lei, respectiv 18.087 lei noi,
pe o perioada de 5 ani:
– rata lunara: 407 lei noi
– dobanda: 12,5% revizuibila la fiecare 6 luni in functie de rata medie a dobanzii pentru imprumuturile acordate pe piata interbancara (BUBOR6M)
– comision de administrare de 4,5% inclus in suma creditului
– DAE: 15,77%

BCR
Valoare 5000 euro, echivalent 17.500 lei noi,
pe o perioada de 5 ani
– dobanda lunara constanta: 12,1%
– rata lunara: 465 lei noi

Volksbank
Easy Credit Ð valoare 5000 euro, echivalent lei,
pe o perioada de 10 ani:
– rata lunara: 109 lei noi
– dobanda 12,9% pe an la lei, 9,9% pe an la euro
– DAE: 16,62% la lei, peste 14% la euro

Cele mai citite

Alvaro Morata, nevoit să se mute din cauza unui scandal cu primarul!

Atacantul lui AC Milan, Alvaro Morata, a anunțat că va fi nevoit să se mute din localitatea Corbetta, după ce primarul orașului a dezvăluit...

OMS aprobă primul test diagnostic in vitro pentru mpox, sprijinind lupta împotriva epidemiei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat vineri utilizarea primului test diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, o măsură esențială în combaterea epidemiei actuale,...

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...
Ultima oră
Pe aceeași temă