UPDATE. Propunerea lui Macron, după ce instituirea stării de urgenţă a fost RESPINSĂ
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a cerut premierului Edouard Philippe să organizeze o reuniune cu liderii principalelor partide şi cu reprezentanţii protestatarilor, informează site-ul cotidianului Le Figaro.
„Preşedintele Republicii i-a cerut premierului să îi primească pe liderii partidelor parlamentare şi pe reprezentanţii manifestanţilor”, a comunicat duminică seară Palatul Élysée.
„Tema instituirii stării de urgenţă nu a fost abordată” la reuniunea de duminică, au declarat surse oficiale.
Noi violenţe s-au înregistrat duminică în localitatea La Ciotat, situată la periferia oraşului Marsilia. Opt protestatari violenţi au fost reţinuţi după confruntări cu poliţia. Doi agenţi de poliţie au fost răniţi.
O reuniune excepţională s-a desfăşurat duminică la Palatul Élysée, pe tema protestelor violente de la Paris. Preşedintele Emmanuel Macron nu va face nicio declaraţie publică deocamdată, a transmis Palatul Élysée duminică după-amiază.
La şedinţă au participat preşedintele Emmanuel Macron, premierul Edouard Philippe şi ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, precum şi şefi ai serviciilor de securitate franceze.
Numeroase ciocniri violente între forţele de ordine şi sute de protestatari au izbucnit sâmbătă pe bulevardul Champs Elysees din Paris, în timpul celui de-al treilea protest naţional al ”vestelor galbene”, transmite Agerpres. La aceste proteste participă în principal francezi săraci, care se revoltă împotriva politicii fiscale şi sociale a Guvernului, în special faţă de creşterea preţurilor la carburanţi.
Maşini incendiate, bariere rupte, bucăţi de caldarâm aruncate: scene de o „violenţă rar întâlnită” au avut loc în Capitala franceză, a denunţat prim-ministrul Edouard Philippe, care s-a declarat „şocat”. Ministrul de interne Christophe Castaner a denunţat într-un tweet prezenţa a „1.500 de perturbatori” veniţi să se confrunte cu Poliţia, mobilizată în număr mare. La prânz, mai mult de 120 de persoane erau arestate. La capătul unuia dintre cele mai turistice bulevarde din lume, Arcul de Triumf era înecat într-un nor de ceaţă, în timp ce Poliţia încerca să evacueze zona cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Într-o atmosferă foarte tensionată, protestatari cu cagule şi mascaţi s-au adunat în cursul dimineţii sub Arcul de Triumf şi au cântat o Marsilieză lângă flacăra Soldatului Necunoscut. Pe monumentul napoleonian au fost pictate cuvintele „vestele galbene vor triumfa”, completează Agerpres.
„Suntem o mişcare paşnică, doar că suntem dezorganizaţi”, a declarat Dan Lodi, un pensionar în vârstă de 68 de ani. „El (președintele Emmanuel Macron, n.red.) trebuie să coboare de pe piedestalul său, să înţeleagă că problema nu este taxa, ci puterea de cumpărare. În fiecare lună trebuie să umblu la economii”, a denunţat şi Chantal, pensionară de 61 de ani.
Protestele „vestelor galbene”, numele sub care este cunoscută această mişcare creată pe reţelele de socializare, fără tutela vreunui partid sau sindicat, au fost determinate de anunţul Guvernului francez privind scumpirea carburanţilor. Stimulată de sprijinul a două treimi din francezi, potrivit sondajelor, şi de succesul unei petiţii pentru scăderea preţului carburantului la pompă, care a depăşit un milion de semnături, mişcarea continuă la 15 zile de la lansare. Sâmbătă, aproximativ 36.000 de persoane au demonstrat în toată Franţa, dintre care 5.500 de persoane la Paris, potrivit autorităţilor.
Un videoclip care circula pe internet duminică prezenta mai mulți lunetiști din forțele special franceze fiind plasați pe un acoperiș din zona bulevardului Champs-Elysee, nu departe de Arcul de Triumf. Sute de demonstranți erau prezenți la câteva sute de metri distanță de lunetiști, zona protestului fiind plină de fum de la torțele manifestanților.
Guvernul pregătește starea de urgență
Guvernul francez studiază toate opţiunile pentru a evita noi scene de violenţe, inclusiv varianta instituirii stării de urgenţă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris, Benjamin Griveaux. „Christophe Castaner (ministrul de Interne) a evocat starea de urgenţă. La această oră se desfăşoară o reuniune cu preşedintele Republicii, cu premierul (Edouard Philippe) şi ministrul de interne pentru a face mai întâi bilanţul zilei de ieri (sâmbătă) şi a se vedea ce măsuri ar trebui luate pentru a evita astfel de evoluţii, pentru că nu există nicio îndoială că fiecare weekend se transformă într-un protest şi un ritual de violenţă”, a afirmat acelaşi purtător de cuvânt.
Macron: Nu voi accepta violența
Președintele Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că nu va accepta niciodată violenţa care a explodat sâmbătă la Paris în cursul unei manifestaţii a „Vestelor galbene”, întrucât aceasta „nu are nimic de a face cu exprimarea unei furii legitime”. „Nicio cauză nu justifică ca forţele de ordine să fie atacate, ca magazinele să fie jefuite, ca trecători sau jurnalişti să fie ameninţaţi, ca Arcul de triumf să fie vandalizat”, a adăugat preşedintele francez, la Buenos Aires, unde s-a încheiat summitul G20. „Vinovaţii pentru aceste violenţe nu vor schimbare, nu vor nicio ameliorare, ei vor haos: ei trădează cauzele pe care pretind că le servesc şi pe care le manipulează. Vor fi identificaţi şi traşi la răspundere pentru actele lor în faţa justiţiei”, a adăugat Emmanuel Macron.
„Voi respecta mereu protestele, voi asculta mereu opoziţia, dar nu voi accepta niciodată violenţa”, a declarat preşedintele. După ce a făcut această declaraţie la începutul conferinţei sale de presă, Emmanuel Macron a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor pe această temă.