„Semnarea acestui pact va decriminaliza practic migrația ilegală și va permite primirea pe teritoriul României a unui număr important de refugiați din Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Pe lângă o serie de oameni de bună-credință care fug din calea conflictelor din zonă, organizațiile teroriste au folosit rețelele ilegale și oportunitatea oferită de deschiderea granițelor europene pentru a infiltra elemente radical islamice predispuse la comiterea de atacuri teroriste“, a declarat Daniel Dragomir pentru „România liberă“.
„Pe lângă creșterea exponențială a riscului terorist la adresa României, trebuie să luăm în seamă și riscul unei creșteri a criminalității, atacurilor stradale împotriva femeilor și copiilor, violurilor și a altor manifestări violente: exemple recente din Germania, Franța și Italia arată că astfel de fapte au devenit evenimente zilnice cu impact puternic asupra populației. Faptul că Președinția și actuala Coaliție de guvernare au luat decizia semnării acestui pact și au făcut acest blat fără niciun fel de dezbatere reală în societate trebuie să ne pună pe gânduri. Se impune cel puțin o discutare a acestui Pact în Parlament, ocazie cu care ONG-urile și experții să poată prezenta un punct de vedere, pro sau contra, cu argumente, despre impactul major al unei asemenea decizii. Trebuie să cerem politicienilor să nu semneze acest pact cu diavolul: practic ne vom aduce inamici în propria casă. Inamici din toate punctele de vedere: social, ideologic, educațional, la nivel de mentalitate, dar mai ales extremiști care privesc state ca România, partenere ale SUA, sau statele NATO ca adevărate ținte. Am luptat 12 ani după 11 septembrie 2001 pe frontul războiului antiterorist pentru ca să deschidem azi larg ușile casei noastre celor pe care i-am combătut?“, întreabă retoric Daniel Dragomir.
Pactul pentru Migrație poate crește puterile SRI
Serviciul Român de Informații nu a făcut publică până în prezent nicio poziție cu privire la eventualele riscuri de securitate pe care Acordul pentru Migrație le-ar avea pentru România. Numeroși analiști ai vieții publice se întreabă dacă nu cumva SRI așteaptă cu nerăbdare aderarea României la Acordul propus de ONU, pentru a putea justifica noi creșteri de bugete și noi atribuții. „Vă întrebați de ce nimeni din serviciile de informații nu spune nimic despre riscul pentru România pe care-l reprezintă Pactul pentru Migrație? Pactul respectiv și infuzia de migranți în România vor fi cel mai bun pretext pentru aceleași servicii să spună că au nevoie de bugete și mai mari ca să apere țara de potențiali teroriști“, estimează Chris Terheș, preot și președintele Coaliției Românilor din SUA.