Patru muzicieni germani si olandezi, membri ai Ansamblului „Barroco Locco”, sunt la finalul unui turneu muzical de opt zile in mai multe localitati din centrul Transilvaniei, in cadrul caruia au concertat folosind instrumente si partituri vechi de cel putin patru sute de ani. Intre 30 iulie si 6 august, muzicienii au sustinut spectacole in patru orase si patru sate din Transilvania de Sud.
Concertele din bisericile evanghelice, incepand cu primul la Jibert si pana la ultimul la Sibiu, au atras peste 500 de spectatori. Ansamblul de muzica medievala este unul cosmopolit, format din cinci artisti pasionati de muzica foarte veche.
Saska van der Wel, soprana de nationalitate olandeza, Wilhelm Schimdts (clujean, student la Academia de Muzica "Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca), Arwen Bouw (Olanda, violonista), germanul Fritz Heller (cornet, flaut) si, nu in ultimul rand, Paul Kobald, de meserie constructor de piane, si-au creat o frumoasa colectie de partituri muzicale foarte vechi (majoritatea lor gasite in colectii si biblioteci publice si private din tarile occidentale), le-au redescifrat, iar acum concerteaza cu ele in locatii istorice din intreaga Europa. Asa au ajuns si in Romania, atrasi de acustica excelenta a bisericilor sasesti medievale.
„Pentru mine a fost uimitor ca oamenii se mai bucura inca atat de intens de o muzica scrisa acum 400 de ani. Receptarea atat de sincera si deschisa a acestei muzici nesofisticate, in special cu ocazia concertelor din satele Jibert, Apold si Sacadate, m-a impresionat adanc si o voi pastra in memorie. Bisericile si peisajul, ospitalitatea oamenilor care ne-au gazduit, totul a contribuit la decizia mea de a reveni, oricand si cu mare placere, ca sa cant si sa-mi fac noi prieteni.”, a declarat soprana Saska van der Wel, „vocea” ansamblului "Barroco Locco”.
Un nou turneu in 2007
Deja s-a nascut ideea unui alt turneu in anul viitor, in prima jumatate a lunii august. Din punct de vedere tematic, acesta se va axa probabil pe contactele muzicale intre Transilvania si Europa de Vest in secolul XVI.
Publicul prezent la concertul din Biserica Evanghelica din Sibiu a putut savura o mica mostra muzicala a acelor vremuri, piesa euro-creola „Je suis de Allemagne” de Johannes Stockhem, cantaret la curtea regelui Matei Corvin. Organizatorii acestui turneu au fost reprezentantii Asociatiei „Hosman Durabil”, Centrul cultural german si Consulatul general al Germaniei din Sibiu.