14.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialPrimele case din "Henri Coanda" vor fi gata in 2007

Primele case din „Henri Coanda” vor fi gata in 2007

Agentia Nationala pentru Locuinte va relua in scurt timp lucrarile de constructie la casele cu credit ipotecar din zona Voluntari a cartierului „Henri Coanda”. Primele case vor putea fi astfel finalizate in anul 2007.
Proiectul cartierului a fost anuntat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului inca din 2003, lucrarile fiind intarziate si uneori suspendate temporar, in principal din cauza cererilor de revendicare, dar cateodata si din cauza lipsei de fonduri pentru infrastructura.

1.127 de case cu credite

Proiectat pe un amplasament cu o suprafata de aproape 100 de hectare, cartierul „Henri Coanda” este impartit in doua zone, aflate in administrarea Primariei sectorului 1 Bucuresti si a orasului Voluntari, judetul Ilfov. Astfel, 45,9 ha apartin sectorului 1 al municipiului Bucuresti si alte 53,3 ha orasului Voluntari. Pe aceste terenuri urmeaza sa se construiasca 1.127 de case individuale cu credit ipotecar, dar si locuinte colective (226 garsoniere si 558 de apartamente cu doua camere) pentru tineri, destinate inchirierii. Deocamdata eforturile ANL sunt indreptate spre finalizarea caselor cu credit ipotecar si a infrastructurii. Tot pe acest amplasament se vor construi drumuri si unele obiective sociale (scoala, gradinita, sectie politie, magazine etc. pentru deservirea viitorilor locuitori ai cartierului). Planul de urbanism zonal pentru terenul situat in sectorul 1 prevede construirea a 520 de case, pentru comuna Voluntari PUZ-ul mentionand un numar aproximativ egal. La data intreruperii lucrarilor in Voluntari erau incepute 210 case. Conform unui raport de expertiza tehnica de evaluare imobilara efectuat cu putin timp inainte de suspendarea lucrarilor, valoarea lucrarilor incepute era de 3,5 milioane euro, suma necesara pentru conservarea lucrarilor fiind de 411 mii euro.

Demersuri in instanta

In urma cererilor de retrocedare depuse de catre o persoana fizica (Ion Radu Fotino) si a actiunii intentate de catre acesta impotriva Comisiei locale Voluntari pentru stabilirea dreptului de proprietate si ANL, lucrarile de constructie au fost sistate printr-o sentinta civila a Judecatoriei Sectorului 1 in luna septembrie 2005. Pentru zona Voluntari se solicitase restituirea a 26,6 ha. In aceste conditii, ANL a facut demersurile necesare pentru desfiintarea masurii de sistare a lucrarilor.
„Descoperirea actului de proprietate al presupusilor autori ai lui Fotino Ion Radu (familia Bildirescu) i-a permis Agentiei Nationale pentru Locuinte sa promoveze cererea de revizuire a sentintei civile din august 2005, prin care ANL a solicitat schimbarea acesteia in sensul respingerii ca neintemeiata a actiunii lui Fotino Ion Radu. Actul de proprietate, datat 1935, face dovada faptului ca vechiul amplasament al familiei Bildirescu nu se suprapune peste amplasamentul ANL”, s-a precizat intr-un comunicat MTCT.
In consecinta, Agentia Nationala pentru Locuinte si Asociatia detinatorilor de loturi in cartierul Henri Coanda au formulat o cerere de ordonanta presedintiala pentru deblocarea lucrarilor de constructie pe zona Voluntari, la Judecatoria Buftea. Recent, instanta a admis cererea ANL de deblocare a lucrarilor si a dispus continuarea lucrarilor de constructie.

Cele mai citite

Poliția daneză investighează două explozii în apropierea Ambasadei Israelului din Copenhaga

Poliția din Copenhaga a anunțat că investighează două explozii produse miercuri în apropierea Ambasadei Israelului, situată în nordul capitalei daneze. Potrivit autorităților, nu au...

Mesaj RO-Alert în nordul județului Tulcea. MApN a ridicat patru aeronave

Structurile de apărare şi securitate naţională au interceptat un posibil atac al Federaţiei Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, a anunțat ISU...

Fanii lui Dortmund, protest vehement împotriva UEFA: „Nu vă pasă de sport, doar de bani”

Înaintea meciului cu Celtic din Champions League, fanii echipei Borussia Dortmund au afișat un banner uriaș la Signal Iduna Park, exprimându-și nemulțumirea față de...
Ultima oră
Pe aceeași temă