-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieAngajările la stat se suspendă în 2019, iar pensiile se vor majora...

Angajările la stat se suspendă în 2019, iar pensiile se vor majora abia în septembrie

Pensionarii vor fi puși în așteptare în ceea ce privește creșterea indemnizațiilor. Punctul de pensie va crește de la 1.100 lei în prezent la 1.265 lei de la 1 septembrie 2019 (creștere de 15%), se arată într-un proiect de ordonanță de urgență publicat de economica.net. ce va fi aprobat de Executiv în ședința din 7 decembrie. Totodată, valoarea pensiei sociale va rămâne la nivelul de 640 lei, urmând să crească cu 10%, la 704 lei, de la 1 septembrie 2019.

Indicele de corecţie, prevăzut la art. 170 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, va fi de 1,20, anul viitor.

Surse din Ministerul Muncii au precizat, pentru Rl, că Executivul nu prevăzuse oricum o majorare a pensiilor înainte de această dată, întrucât nu ar fi fost posibil din punct de vedere tehnic. “Institutul Național de Statistică anunță rata medie anuală a inflației abia în trimestrul III al anului următor. Mai precis, rata medie a inflației din 2018 va fi comunicată în august 2019. Potrivit Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a căștigului salarial mediu brut realizat. Așadar, fără acest indicator nu se poate calcula nimic dinainte. Inclusiv în proiectul noii legi a pensiilor se prevede luna septembrie ca termen de majorare a punctului de pensie pentru toți anii următori”, ne-au precizat sursele citate.

 

Guvernul mai taie din privilegiile acordate bugetarilor

Potrivit proiectului de OUG, statul nu va mai acorda în 2019 indemnizaţie de hrană şi de vacanţă pentru majoritatea angajaţilor din instituţiile publice, inclusiv cele finanţate din venituri proprii. Ocuparea posturilor vacante la stat va fi suspendată pe tot parcursul anului viitor. Este vorba de posturile vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice. Prin excepţie de la această prevedere, ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după 1 ianuarie 2019, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget. 

Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018.

Totuși, va exista și o excepție: personalul din sistemul sanitar va primi indemnizația de hrană și în 2019, după ce a beneficiat de aceasta și în cursul acestui an. Totodată, personalul din învăţământul superior de stat va putea beneficia de indemnizaţia de hrană care se acordă doar din venituri proprii ale universităţilor de stat.

Pe de altă parte, în 2019, orele suplimentare efectuate de personalul de conducere din sistemul bugetar, precum și munca prestată în weekend sau în timpul sărbătorilor legale nu vor fi plătite, ci compensate cu timp liber. Vor fi exceptați de la aceste prevederi militarii, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Acești angajați vor beneficia, anul viitor, și de indemnizaţii, compensaţii, prime, ajutoare, plăţi compensatorii, despăgubiri, compensaţii lunare pentru chirie, la nivelul lunii decembrie 2018.

Potrivit proiectului de OUG, aceste măsuri vor asigura încadrarea în ținta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, prevăzută în Tratatul privind funcționarea UE, ratificat prin lege de România.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă