23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTranzactiile bursiere, axate pe speculatii

Tranzactiile bursiere, axate pe speculatii

Modul in care functioneaza piata bursiera autohtona forteaza investitorul spre un comportament de speculator. Adica de investitor omniprezent in piata, in cautare continua de oportunitati si de informatii. "De aici vine si rolul pozitiv al speculatorului, care evidentiaza toate inegalitatile pietei, semnaleaza ce este ieftin si ce este scump mult mai repede decat celelalte categorii de investitori”, spune Alin Brendea, directorul de Operatiuni al Societatii de Servicii de Investitii Financiare Prime Transaction. Desi in Romania termenul de speculator continua sa aiba conotatii nefericite pentru majoritatea publicului, el este, de fapt, acel investitor care trece peste numeroasele abordari si definitii, permanent in cautare de randamente mult mai mari decat media pietei, constient ca acest fapt impune si asumarea unor riscuri pe masura.

Obiectivul Bursei de Valori, atragerea a 300.000 de investitori

Unul dintre obiectivele principale ale conducerii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) este de a atrage in cativa ani 300.000 de investitori. "Este interesant de observat, privind spre dinamica numarului de clienti nou intrati in piata, ca cele mai mari cresteri coincid cu scaderi ale randamentelor celorlalte oportunitati de investitie, in special a dobanzilor bancare”, spune Alin Brendea. El a precizat ca dublarea numarului de investitori in perioada 2004-2005 s-a datorat mai ales acelor persoane care au fost atrase de perspectiva obtinerii unor randamente mari pe bursa. "Avem astfel, din acest punct de vedere, un comportament general al nou-venitilor majoritar de speculator. Pe de alta parte, statisticile oficiale ale BVB indica cresteri substantiale ale celor care investesc tocmai in momentele in care cursurile trec din maxime istorice in alte maxime. Rationamentul este simplu, si anume increderea in investitie nu vine din analiza pietei sau a activelor pe care le pot cumpara, ci din cea a rezultatelor obtinute. Acesti investitori aproape ca fac abstractie de riscuri. Din nou, comportament de speculatori”, a precizat Brendea.

Functionarea pietei determina comportamentul jucatorilor

In ultimii ani, piata bursiera a fost marcata de foarte multe modificari legislative, de si mai multe propuneri de modificari, de luari de pozitie mai mult sau mai putin oficiale pe diverse teme. Multe lucruri s-au schimbat de mai multe ori, pentru a ajunge in final in acelasi loc sau de unde plecasera, iar altele intarzie sa se schimbe. "Termenele privind lis-tarile noilor emitenti, regulamen-tele, modificarile legislative etc. sunt cu consecventa incalcate. Toate acestea par sa faca o himera din ambitia cuiva care doreste sa realizeze un plan investitional pe termen mai lung”, a explicat Brendea. "Succesul bursei de derivate din Sibiu, cu o oferta calata pe specificul investitorilor speculatori, activitatea extrem de redusa la BVB in perioadele de declin ale cotatiilor, atunci cand speculatorii din piata nu au posibilitate de castig, inertia deseori resimtita a ajustarii cursurilor de tranzactionare la informatiile esentiale sunt semne ale caracterului predominant speculativ al pietei romanesti”, a mai spus directorul Prime Transaction. El a subliniat ca in aceste elemente sta miza unei dezvoltari durabile a pietei bursiere, din punctul de vedere al investitorilor atrasi.

Combinatii de metode

Cu alte cuvinte, ar trebui sa existe o oferta la fel de atractiva si pentru investitorii de portofoliu, cei care au un comportament mult diferit de al speculatorilor.
Cu reactii mai lente, dar si mai bine fundamentate, investitorul de portofoliu doreste sa isi creeze o "colectie de active” care in timp sa ii aduca beneficii peste media pietei. "Gandind pe termen lung, acesta pare deseori ca face abstractie de evolutia pe termen scurt, reusind prin acest comportament sa echilibreze deseori piata. Prin echilibru, constanta si o anume rigiditate, investitorul de portofoliu este cel care determina in timp cresterea activitatii bursiere”, a spus Brendea.
In acelasi timp, el a precizat ca in prezent, in piata bursiera romaneasca sunt putini cei care pot fi catalogati drept spe-culatori sau investitori de portofoliu. "In practica se intalnesc diverse combinatii ale celor doua tipologii de investitori”, a explicat directorul Prime Transaction.

Cele mai citite

Atacurile masive israeliene zguduie Beirutul: 11 lovituri consecutive au vizat Hezbollah

Noaptea trecută, capitala Libanului a fost scena unor atacuri aeriene intense, Israelul lansând cel puțin 11 lovituri consecutive, una dintre ele având ca țintă...

TVA de 25%? Ce ar putea include reforma fiscală pentru 2025

Reforma fiscală pregătită pentru 2025 include, în majoritatea scenariilor analizate, o creștere a TVA-ului, potrivit informațiilor obținute de Clever News Center, potrivit Termene.ro. Această posibilitate...

OMS aprobă primul test diagnostic in vitro pentru mpox, sprijinind lupta împotriva epidemiei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat vineri utilizarea primului test diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, o măsură esențială în combaterea epidemiei actuale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă