1 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăSpecialRambursare de TVA tergiversata de doi ani

Rambursare de TVA tergiversata de doi ani

Investitorii din Constanta acuza faptul ca li se pun bete-n roate de catre autoritatile locale. Unul dintre exemple se refera la o rambursare de TVA pentru care s-a apelat la Justitie. Procesul a durat doi ani, dar banii nu au intrat inca in contul beneficiarului.

Problemele au inceput in perioada 2004-2005, cand Patronatul Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Constanta si Slatina a derulat un proiect intitulat RETE CLAS, in cele doua localitati. Cu ajutorul acestuia s-au achizitionat echipamente de tehnica de calcul, in special calculatoare, organizatiile beneficiind de fonduri nerambursabile puse la dispozitie de partenerul italian. Potrivit articolului 143, alineat 1, litera "i” din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, organizatiile care beneficiaza de fonduri nerambursabile pot recupera taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor in doua moduri. Fie firma furnizoare solicita scutirea de TVA la echipamente care fac obiectul achizitiei, cumparatorul achitand valoarea fara TVA, fie cumparatorul achita intreaga valoare, inclusiv TVA, si solicita ulterior restituirea acesteia de la Ministerul Finantelor Publice.

Ani de procese

Autoritatile statului roman au tratat in mod diferit rambursarea in Constanta si in Slatina, desi legea ar trebui sa fie aceeasi pentru toti. Patronatul IMM Slatina alege varianta achitarii echipamentelor la valoarea fara TVA, beneficiind de prevederile Legii 571/2003. Administratia Finantelor Publice Slatina a acceptat cererea de scutire de TVA, considerand ca sunt indeplinite conditiile specificate in lege. Patronatul IMM Constanta achizitioneaza echipamentele la valoarea cu TVA, urmand a depune ulterior cererea de restituire de TVA. Administratia Finantelor Publice Constanta a considerat ca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru acest lucru si a respins astfel cererea de recuperare a taxei. In consecinta, PIMM ia decizia sa actioneze in instanta Finantele constantene. "A urmat o procedura sacaitoare si consumatoare de bani”, spune presedintele PIMM, Iulian Groposila. Instanta judecatoreasca a hotarat ca Patronatul IMM Constanta are castig de cauza, atat in proces, cat si in recurs, Administratia Financiara Constanta fiind obligata sa restituie suma aferenta TVA, de aproximativ 40 de milioane de lei vechi, la aproape doi ani de la depunerea solicitarii. PIMM nu a intrat inca in posesia banilor. "Daca un investitor nu-si plateste darile catre stat, plateste penalitati usturatoare, dar daca statul nu-si plateste datoriile, nu pateste nimic”, a conchis Groposila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă