„Scanteia” care a generat criza politica din ultimele zile a constituit-o decizia Curtii Constitutionale (CC), ai carei membri au vrut cu tot dinadinsul sa-si pastreze privilegiile, blocand reforma in justitie. Faptul ca din noua membri trei „interpreteaza” Constitutia total diferit de ceilalti sase se poate explica numai prin trecutul celor sase, legati cu totii strans de PSD. Unii dintre ei au castigat, ani in sir, bani frumosi ca parlamentari pe listele social-democratilor, pentru ca acum sa intoarca „serviciul”, punand „bete in roate” actualei Coalitii la un semn al fostilor guvernanti. Dat fiind ca ei au declansat grava criza politica actuala, demisia de onoare a celor sase de la Curtea Constitutionala ar putea pune capat acestei crize fara precedent.
Nicolae Cochinescu a ajuns membru al CC in 2001 la propunerea Senatului, dupa o activitate de mai bine de trei decenii ca procuror. In perioada regimului Ion Iliescu a fost procuror general, numele sau fiind legat de „sistemul recursurilor in anulare la comanda” pentru casele nationalizate care fusesera recuperate in justitie de proprietarii de drept. Sotia lui, Alexandrina Cochinescu, este judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Ion Predescu a fost propus tot de Senat anul trecut, dupa ce a ramas pe dinafara listelor parlamentare. In perioada 1990-2004 a fost senator pe listele FSN, PDSR si PSD, iar pentru trei luni a avut functia de ministru al Justitiei in regimul Iliescu-Vacaroiu. S-a implicat in promovarea pensiilor speciale pentru parlamentari si s-a impotrivit ca normele europene sa fie aplicate in ceea ce priveste reglementarea delictelor de presa.
Petre Ninosu a fost numit judecator la CC in 2001 de catre presedintele de atunci, Ion Iliescu. Dupa decembrie 1989 a fost deputat pe listele FSN, senator si ministru al Justitiei ('92-'94), ministru pentru Relatia cu Parlamentul ('95-'96), iar senator pe listele PDSR (1996-2000). Pana sa fie trimis de Iliescu la CC,a fost si consilier al acestuia la Departamentul constitutional si legislatie
Serban Viorel Stanoiu a ajuns la Curtea Constitutionala tot prin bunavointa lui Ion Iliescu, in 2001. Deloc intamplator, la vremea aceea ministru al Justitiei era Rodica Stanoiu,
adica sotia lui Serban Viorel Stanoiu. Prietenii stiu ca nu iese din cuvantul nevestei.
Pana in 1975, a fost cercetator stiintific in cadrul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei
RomaneIon Vida a fost numit judecator la CC pentru un mandat de noua ani in 2001, la propunerea Camerei Deputatilor, devenind ulterior, in iunie 2004, presedintele Curtii Constitutionale. Timp de 11 ani a fost asistent si apoi lector universitar la Academia de Studii Social-Politice „Stefan Gheorghiu”, „fabrica” cadrelor de partid si de stat in perioada regimului ceausist
Acsinte Gaspar este judecator la CC din 2004, dupa ce timp de 14 ani si-a dovedit loialitatea fata de FSN-FDSN-PDSR-PSD.
A fost, pe rand, secretar general al Camerei Deputatilor, deputat, ministru pentru Relatia cu Parlamentul. Nu in ultimul rand, sotia judecatorului Acsinte Gaspar de la CC este Gabriela Gaspar, judecator la ICCJ si unul dintre semnatarii sesizarii catre CC. Adica, dupa cum declara si ministrul Justitiei, Monica Macovei, sotia a sesizat si sotul a decis.