BISTRITA. Cele peste 300 de icoane de patrimoniu, adunate in urma cu 20 de ani din bisericile si manastirile din Bistrita-Nasaud si depozitate intr-un loc comun in tot acest timp ar putea fi contaminate din cauza nerespectarii conditiilor de depozitare, a declarat, la Bistrita, istoricul de arta conf. dr. Gheorghe Mandrescu, de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj.
Specialist in arhitectura medievala, Gheorghe Mandrescu a sustinut, in cadrul seminarului „Teologie si ecologie” ideea infiintarii unui muzeu de arta religioasa ortodoxa, la Bistrita, pe care il vede organizat in sistem modular.
„Inainte de a fi expuse, aceste icoane trebuie conservate si chemati specialisti care sa lucreze la conservarea si apoi la restaurarea lor”, a declarat conf. dr. Gheorghe Mandrescu. Acesta sustine ideea potrivit careia specialistii ar trebui sa foto-grafieze aceste icoane, iar pozele sa fie trimise in parohii pentru a fi vazute de credinciosi, multi dintre ei legati sufleteste de aceste opere de arta.
CJ Bistrita-Nasaud a aprobat infiintarea muzeului in fosta cladire a Bancii Nationale a Romaniei, insa, deocamdata, nu a gasit resursele necesare pentru amenajarea muzeului.