Municipiul Cluj-Napoca este, incepand din 8 iunie si pana in 18 iunie, gazda regizorului Andrei Serban, profesor la Columbia University (SUA), care sustine, cu actorii Teatrului National si cu studentii Facultatii de Teatru si Televiziune, un „master class”. De remarcat ca, in prealabil, eminentul om de teatru a animat viata culturala locala printr-o serie de evenimente publice cum au fost: Conversatiile de la Casa Tranzit, intalnire organizata in parteneriat cu Fundatia „Idea” si in cadrul careia s-a vorbit despre teatru, opera si viata regizorului; lansarea cartii „Cercuri in apa. Un atelier cu Andrei Serban povestit de Radu Tania”, desfasurata in acelasi spatiu. Iar astazi, va avea Conversatii in Amfiteatrul Facultatii de Litere.
Nascut la Bucuresti in 1943 si absolvent de regie la clasa lui Radu Penciulescu, Andrei Serban este cunoscut azi prin succesele notorii ale spectacolelor montate de el, adica piesele „Iulius Cezar” de Shakespeare, „Omul cel bun din Siciuan” de B. Brecht, „Trilogia Antica” – „Medeea”, „Electra” si „Troienele” – jucate in limba latina si greaca veche, care a fost viu aplaudata la Paris, dar si la Sao Paolo. Regizorul s-a bucurat de o bursa Ford in SUA, invitat fiind de Ellen Stewart, directorul companiei „La Ma Ma”, dupa care Peter Brook l-a invitat la centrul sau de cercetari teatrale, unde regizorul colaboreaza la realizarea si mai multor spectacole.
Sa mai amintim ca a regizat si spectacole de opera, „Othello” de Verdi, „Lucia di Lamermoor” de G. Donizetti, „Oedip” de G. Enescu, iar mai recent, adica in 2004, „Indiile galante” de J. Ph. Rameau si, in 2005, „Werther” de E. Blau, P. Millet si G. Hartmann, dupa Goethe, muzica fiind compusa de J. Massenet, dar si un spectacol „Faust” de Ch. Gounod.