Creșterea fără precedent a numărului absențelor elevilor, în special ale celor din învățământul primar și gimnazial, este dovada că absenteismul școlar este un fenomen care nu mai poate fi controlat. Nefrecventarea cursurilor la învățământul general obligatoriu e pedepsit de lege, dar prea puțini edili au încercat să combată absenteismul. Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu, a împuternicit Poliția Locală pentru a constata contravențiile și aplicarea amenzilor contravenționale, conform prevederilor art. 360, din Legea nr. 1/2011, Legea Educației Naționale, în baza cărora pot fi aplicate sancțiuni părinților ai căror copii nu urmează cursurile învățământului obligatoriu. În primul semestru al anului școlar trecut,la Galați erau înregistrate peste 360.000 de absențe. La învăţământul primar erau aproximativ 83.000 de absenţe, la învăţământul gimnazial 134.000, la învăţământul liceal 104.000, la învăţământul seral şi fără frecvență 10.000 de absențe, la postliceal 9.600, iar la învăţământul profesional 24.000 de absenţe. În lunile care au trecut de la începutul anului școlar 2018/2019 se profilează cam aceleași statistici.
Ce spune Legea Educației Naționale
Amenzile pe care le riscă părinții elevilor chiulangii sunt între 100 și 1.000 lei sau prin muncă în folosul comunității, prestată de părinte sau de tutorele legal în echivalentul valorii sancțiunii. Potrivit aliniatului (3) al articolului 86 al Legii nr. 1/2011 „părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu”, iar la aliniatul (1), litera (a), al articolului 360 se spune că „nerespectarea dispoziţiilor art. 86 alin. (3), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal”.
Absenteismul școlar, descurajat cu Poliția Locală
În baza datelor care le-au fost puse la dispoziție de unitățile școlare, agenții de la Secția 1 de Poliție Locală Galați s-au deplasat la toate adresele la care locuiesc familiile elevilor ce se află în risc de abandon școlar. Oamenii legii au adus la cunoștința părinților sau reprezentanților legali ai elevilor numărul de absențe cu care sunt înregistrați aceștia, prevederile Legii nr.1/2011 și obligațiile părinților sau tutorilor în respectarea acestor prevederi. În toate cazurile au fost întocmite procese verbale prin care părinții sau reprezentanții legali și-au luat angajamentul că minorii vor frecventa orele de curs. „Poliţia Locală, prin împuternicirea primarului, are atribuţii de a-i sancţiona pe părinţii care, în mod nejustificat, nu îşi trimit copii la şcoală. De asemenea, aceşti părinţi sau tutorii legali pot fi învinuiţi şi de săvârşirea infracţiunii de împiedicare de a frecventa învăţământul obligatoriu, faptă care se poate lăsa cu o condamnare cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă”, ne-a declarat Petrică Hahui, directorul Poliţiei Locale Galaţi. În cadrul Programului „Siguranța în Școli”, agenții celor cinci secții ai Poliției Locale Galați au responsabilități speciale în privința a zece școli cu probleme, din cartierele periferice ale orașului, la care absenteismul școlar este ridicat.
Părinții chiulangiilor riscă de la 3 luni la un an de închisoare
Părinții elevilor care lipsesc de la cursuri riscă și pedepse mai dure decât o simplă amendă. Unora nici nu le pasă de amenzi, pentru că își trimit copiii la cerșit și își scot banii. Dar Codul Penal este mai dur decât Legea Educației Naționale. La art 380 al Noului Cod Penal este pedepsită „împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu”, la aliniatul (1) fiind prevăzute și pedepsele cu închisoarea pentru „părintele sau persoana căreia i-a fost încredinţat un minor şi care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învăţământului general obligatoriu”. Pedepsele sunt de la un an la 3 luni de închisoare. „Le-am explicat că dacă ei interzic elevilor să meargă la școală, pot fi trași la răspundere și pentru infracțiunea prevăzută la art. 380, împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu, sancțiunile fiind de la 3 luni la un an de închisoare. Bineînțeles că aceste dosare vor fi instrumentate de către poliția națională. Noi, Poliția Locală, doar facem primele acte de constatare și le înaintăm către dumnealor”, a adăugat directorul Poliției Locale Galați.
Absenteismul școlar, mai mare la „școlile cu probleme“
Fenomenul absenteismului școlar este la un nivel ridicat în unele „școli cu probleme”, la care este la fel de ridicat și dezinteresul elevilor pentru a învăța ceva la școală. Una dintre acestea este Școala nr. 15 din Galați, a cărei conducere a solicitat ajutorul polițiștilor de la Secția 1, care au mers la cele 21 de familii care nu
și-au trimis copiii la școală în primul trimestru al anului școlar 2018/2019. „Sunt elevi care au venit la şcoală numai câteva zile. Am mers după ei, i-am înştiinţat, dar nu ne-au băgat în seamă şi am apelat la Poliţia Locală. După ce primesc vizita poliţiştilor vin de două, trei, ori la şcoală şi după aceea se întorc la activităţile pe care le făceau înainte. Dintre acestea, 90% sunt familii defavorizate şi copiii merg la cerşit. Noi nu îi putem exmatricula, ei rămân repetenţi, pentru că primesc nota 4 sau 2 la purtare. Regulamentul spune că pentru fiecare 10 absenţe nemotivate se scade un punct la purtare. Rămân repetenţi şi îi avem înscrişi şi anul următor, şi tot aşa până când au vârsta să îi scoatem din documente”, spune Nicolae Ciocan, reprezentantul unității școlare. În luna martie, tot la Școala nr. 15, erau în atenția Poliției Locale 28 de familii care nu își trimiteau copiii la cursuri. Pentru că este vorba de copii din familii numeroase și cu stare materială precară, în urmă cu câțiva ani o învățătoare s-a gândit că ar putea da rezultate o adaptare a metodelor didactice la mediul social din care provin copiii și a încercat să îi învețe artitmetica cu cărți de joc și zaruri, obiecte care nu lipsesc din astfel de familii. Inițial, metoda a prins dar pe termen lung a fost un nou eșec.
Altă metodă: blocarea alocațiilor
Având în vedere faptul că absenteismul școlar este mai crescut la familiile cu o situație materială precară, o metodă mai convingătoare ar fi suspendarea plății ajutoarelor sociale dacă părinții nu își trimit copiii la școală. În urmă cu câțiva ani, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Galați a pus în practică asemenea restricții. În evidențele AJPIS Galați erau 10.254 de familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, care aveau în îngrijire 14.481 de minori şcolari, iar 3.544 dintre aceştia înregistrau absenţe nemotivate. Cei 1.878 care aveau până la 10 absențe au primt alocația întreagă, dar un număr de 758 de elevi au primit alocaţia diminuată cu 20% pentru că aveau între 10 şi 19 absenţe. Alți 41 de elevi care aveau 20 de absenţe au primit doar 50% din alocație. Celor 778 de elevi care aveau peste de 20 de absenţe li s-a suspendat plata alocației până la următoarea raportare a Inspectoratului Școlar Galați.