14.1 C
București
marți, 17 septembrie 2024
AcasăSpecialCocaina din Spania si canabisul din Basarabia via Galati

Cocaina din Spania si canabisul din Basarabia via Galati

Galatiul a devenit placa turnanta a traficului de droguri. Cel putin asta poate fi concluzia dupa ce in ultima luna au fost inregistrate patru cazuri de capturare a unor traficanti si a unor cantitati de cocaina si canabis.

Cocaina provenea din Spania iar canabisul a fost trecut peste granita prin Vama Oancea, transportul fiind destinat traficantilor din Bucuresti. In urma a trei flagranturi organizate la Bucuresti a cazut intreaga filiera, formata din basarabeanul care trimitea marfa si sase bucuresteni care se ocupau de vanzare. Galatiul a devenit o placa turnanta a traficului de droguri prin care acestea ajung in Capitala.

Cocaina pentru bunica

Cazul de trafic de cocaina a fost descoperit la Punctul Vamal de la Oficiul Postal nr. 1 din Galati. In dimineata de 11 iulie, in jurul orei 9.30, Daniel Marius Buzura, in varsta de 20 de ani, s-a prezentat la ghiseu pentru a ridica un colet pe care tot el il trimisese din Spania pe adresa bunicii sale, Teodora Buzura. In doi saculeti ascunsi in doua jucarii de plus vamesul a gasit 100 de grame de cocaina, in valoare de 216 milioane de lei. Buzura a recunoscut ca intreaga cantitate de drog de mare risc urma sa fie vanduta pe piata galateana, dar spunea ca era in cautarea unui dealer. El a incercat sa fuga din tara imediat dupa ce a fost gasita cocaina, dar a doua zi, pe 12 iulie, a fost capturat de Politia de Frontiera la Vama Cenad. Readus la Galati pe 13 iulie, Daniel Marius Buzura a fost prezentat instantei de la Tribunalul Galati, care a dispus masura arestarii sale preventive pe o perioada de 29 de zile pentru infractiunea de introducere in tara de droguri de mare risc, fapta pedepsita de art. 3 al Legii 143/2000 cu 15 pana la 25 de ani de inchisoare. In acest caz ancheta este continuata de procurorii din cadrul DIICOT Galati.

Filiera Chisinau-Bucuresti

In cadrul unei actiuni complexe s-a reusit capturarea unei filiere de trafic de droguri aduse din Basarabia si vandute traficantilor din Bucuresti. La aceasta actiune au colaborat Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Galati, Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Bucuresti, serviciul similar din cadrul IPJ Galati, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Galati si Directia Regionala Vamala Galati. Captura a fost realizata in noaptea de 9 spre 10 august la Vama Oancea. Intr-un autocar ce apartine unei firme din Republica Moldova si efectua curse pe ruta Chisinau-Bucuresti vamesii au descoperit ascuns intr-un cos cu fructe un pachet ce continea 1,2 kg de canabis. Politistii antidrog din cadrul CZCCOA Galati, cu sprijinul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Bucuresti si al unui procuror din cadrul DIICOT Galati, au urmarit autocarul pana la Bucuresti, unde urma sa fie preluata marfa de catre traficanti. Au fost organizate trei flagranturi in zone aglomerate din Bucuresti, prin acestea fiind capturati sase membri ai retelei: trei elevi, toti in varsta de 17 ani, Mihai Alexandru R., Victor I. si Victor V., Cristian Ion M., 22 de ani, zugrav, Bogdan Alexandru P., 20 de ani, student, si Albert Lucian E., 26 de ani, muncitor necalificat. Cei sase au fost retinuti iar pentru patru dintre ei a fost dispusa masura arestarii preventive. In urma anchetei continuate de politisti s-a stabilit ca la capatul basarabean al retelei cel care a trimis canabisul in Romania este Igor S., 17 ani, coleg de scoala cu Mihai Alexandru R. Cei patru care au fost deja arestati risca pedepse cu inchisoarea de la 3 la 15 ani.

Filiera de vacanta

Pana si minorii basarabeni se ocupa de trafic cu tigari. Pe data de 16 iulie la Vama „Galati Rutier” de la Giurgiulesti politistii de frontiera si vamesii au descoperit intr-un autoturism in care se aflau patru elevi din Chisinau si Cahul, toti in varsta de 18 ani, 23,6 grame de canabis. Drogul ii apartinea lui Corin Bolovarenco, care voia sa il vanda pe piata din Galati. Continuand cercetarile, politistii de frontiera au descoperit ca cei patru tineri isi organizasera si o filiera de vacanta pentru contrabanda cu tigari introduse la li-mita legii, cu respectarea baremului vamal. Ei isi organizasera si un „depozit” in zona Lacului Brates, unde Politia de Frontiera a descoperit 790 de pachete de tigari Plugar si Doina.

„Iarba” lui Ali Baba

Pe data de 20 iulie a fost descoperit un caz ceva mai putin interesant in economia acestui subiect, dar care releva o stare de fapt. Vamesii de la Punctul Vamal „Galati Port” au descoperit 4 grame de canabis in cabina unui marinar de pe nava turceasca „Ali Osman”, acostata in portul Galati. Marinarul Yusevren Nasim a sustinut ca drogul era pentru consumul propriu.

Traficul de droguri, macar limitat

In cadrul unei conferinte de presa comune seful IJP Galati, comisarul sef Tache Bocaniala, seful CZCCOA Galati, comisarul sef Ionel Pasquale, seful IJPTF Galati, comisarul sef Didel Badarau, si directorul Directiei Regionale Vamale Galati, Mihai Bucur, au prezentat modul in care cele patru institutii au colaborat la instrumentarea celor patru cazuri. In acelasi timp, seful Regionalei Vamale, Mihai Bucur, a facut un apel la opinia publica pentru a sprijini asemenea actiuni atunci cand sunt detinute informatii, pentru ca ascensiunea cazurilor de trafic de droguri demonstreaza ca este nevoie de mari eforturi pentru limitarea sa, fiind greu sa se mai vorbeasca acum de eradicarea traficului si consumului de droguri.

Cele mai citite

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Raed Arafat dă explicații despre posibilitatea unui sistem de tip Ro-Alert la cutremure

Şeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni, că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până...

Maia Sandu a prins cutremurul din România în direct la televiziunea publică Moldova 1

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat cu calm luni, când un cutremur produs în România învecinată a zdruncinat studioul în care dădea un...
Ultima oră
Pe aceeași temă