Cladirile si halele fostei Intreprinderi de Constructii Metalice (CM) din orasul Bocsa (judetul Caras-Severin), care se intind pe o suprafata de 50.300 metri patrati, impreuna cu toate utilajele care au mai ramas in patrimoniul societatii, au fost scoase la vanzare de lichidatorul judiciar al unitatii. Toate acestea vor putea fi cumparate pentru o suma care porneste de la 5,7 milioane RON (cu TVA).
Un cincinal de scandaluri
Programata pentru sfarsitul acestei luni, licitatia pare sa fie ultimul act din viata unei firme-„fanion” la nivelul judetului, din care, dupa privatizari nereusite si blocari de conturi pentru neplata datoriilor, s-a ales praful.
De ani de zile, CM Bocsa a ajuns periodic in atentia autoritatilor, fie din cauza grevelor angajatilor care nu si-au luat salariile luni de zile, fie din cea a acuzelor aduse fostelor echipe de conducere, despre care angajatii sustineau ca ar fi devalizat cu buna stiinta societatea.
Frecventul apel la autoritatile cu atributii de control ale statului nu s-a soldat, in toti acesti ani, cu nici un efect, in sensul ca nici una dintre aceste institutii – Curte de Conturi, Politie sau Garda Financiara – nu a comunicat vreodata vreun rezultat al controalelor efectuate la intreprinderea bocsana. La apelurile de pana acum, de putin timp s-a mai adaugat unul: o interpelare parlamentara a unui deputat PRM de Caras-Severin, Marius Iriza, adresata premierului Calin Popescu-Tariceanu, caruia i se solicita declansarea unei anchete guvernamentale la CM Bocsa.
Parlamentarul din judet sustine ca societatea este „taiata bucata cu bucata si vanduta prin intermediul mafiei fierului vechi din Constanta”. Iriza identifica, in interpelarea adresata premierului, un posibil grup de interese nelegitime care ar fi falimentat CM Bocsa. Acest grup ar fi bazat pe legaturile ce ar fi existat intre fostul director general al firmei, Florentin Creanga, fostul director George Musliu din cadrul AVAS si mafia fierului vechi din Constanta, „patronata de un anume Sorescu, care a cumparat jumatate din intreprindere pentru a o taia si a o vinde la fier vechi”.
Privatizare prin falimentare
Fosta societate fruntasa a industriei carasene in epoca de aur, CM Bocsa avea, inaintea inchiderii din toamna anului trecut, doar 260 de angajati din totalul de 5.200, cati existau in 1990. In anul 2002, firma a intrat in lichidare voluntara. Privatizata de APAPS, intreprinderea a ramas fara jumatate din activele cumparate de noul proprietar, dupa ce acestea au fost scoase la licitatie in contul unor datorii de 20 miliarde lei vechi catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.
In toamna anului trecut, CM Bocsa a intrat in faliment, dupa ce conturile sale bancare au fost blocate de firma partenera. Acesteia din urma nu i se achitase evaluarea facuta asupra activelor din perioada in care intreprinderea se afla in lichidare voluntara.
Chiar daca nu a putut sa confirme acuzele formulate de deputatul PRM in interpelarea sa, primarul orasului Bocsa, Mirel Patriciu Pascu, a spus ca o ancheta guvernamentala la societate ar fi utila, pentru ca ar putea face lumina in povestile care circula despre fosta intreprindere.