25.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialInvestitiile prioritare ale Guvernului se apropie de 2 miliarde de euro

Investitiile prioritare ale Guvernului se apropie de 2 miliarde de euro

Anul 2006 va fi un an in care se va pune accent pe investitii in Romania, iar valoarea totala a acestora va fi de aproape un miliard de euro, a aratat in urma cu doua zile primul ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, la sfarsitul reuniunii de lucru de la Guvern, cu tema „Economia romaneasca si proiectele de dezvoltare in perioada 2006-2008”.

De unde vin banii

Potrivit premierului, banii vor proveni atat din fonduri proprii, de la buget, precum si din fonduri atrase, iar valoarea acestora va avea o tendinta de crestere in anii urmatori. „Pana in prezent, banii de la buget au mers spre consum – si nu spre investitii. Anii 2004 si 2005 au favorizat consumul, dar trebuie sa ne gandim si la investitii. In 2006 vom pune accent pe investitii”, a declarat premierul, mentionand ca banii din privatizarea BCR vor merge catre infrastructura. Guvernul Tariceanu isi propune sa finanteze cu precadere, in perioada urmatoare, infrastructura de comunicatii, educatia, cercetarea, sanatatea, agricultura si dezvoltarea rurala, domeniul energetic si domeniul mediului. Prioritatile nu au fost inca stabilite, Tariceanu spunand ca se va deplasa personal la fiecare minister in parte pentru realizarea cu strictete a programului.

Proiecte cu finantare asigurata

Pentru o mare parte din proiectele de investitii anuntate de Guvern exista deja surse de finantare, fie de la buget, fie din imprumuturi BERD, fie din programele SAPARD si ISPA. La un prim calcul, insa, suma totala depaseste miliardul de euro previzionat de premierul Tariceanu.
Tronsonul Drajna-Fetesti-Cernavoda 95,6 milioane euro
Tronsonul Cernavoda-Constanta 300 milioane euro
Varianta ocolitoare Bucuresti 180 milioane euro
Varianta ocolitoare Constanta 152 milioane euro
Varianta ocolitoare Pitesti 113,5 milioane euro
Varianta ocolitoare Sibiu 90,5 milioane euro
Constructia podurilor rutiere si feroviare 50 milioane euro
Reparatia autostrazii Bucuresti-Pitesti 60 milioane euro
Reabilitarea infrastructurii feroviare 300 milioane euro
Modernizarea caminelor si cantinelor studentesti 570 milioane euro
Comasarea terenurilor (in 2006) 14 milioane euro
Alimentarea cu apa a satelor (in 2006) 22 milioane euro

Proiecte pentru care nu exista finantare

O serie de proiecte la fel de ambitioase si necesare ca si cele de mai sus nu au inca finantarea asigurata. Printre acestea mentionam: variantele ocolitoare ale oraselor Ploiesti, Bacau, Roman, Barlad, Vaslui, Rm. Valcea si Satu Mare; constructia/reabilitarea a 20 de spitale noi; constructia a 80 de campusuri scolare noi; infiintarea unor scoli de arte si meserii in judete; 8.000 de locuinte pentru tineri; reabilitarea termica a cladirilor si refacerea fatadelor blocurilor.

Varujan Vosganian, senator PNL: „Declaratia premierului se bazeaza pe Legea bugetului”

Declaratia premierului cu privire la nivelul investitiilor ce vor fi realizate in acest an se bazeaza pe Legea bugetului. Am sa va dau un singur exemplu, si anume Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, care va primi anul acesta peste 8 miliarde lei noi, adica mai mult de doua miliarde de euro. Chiar daca nu in totalitate, majoritatea acestor bani sunt destinati investitiilor.

Daniel Daianu, profesor de economie: „Nu banii sunt o problema, ci controlul cheltuielilor”

Banii pentru investitii nu ar trebui sa fie o problema pentru Guvern. Acestia exista si in buget, si in sumele aditionale, care provin din privatizari. Prin urmare, nu banii sunt o problema, ci existenta unor proiecte bine fundamentate tehnic si bugetate riguros. Sa nu uitam ca, la noi, banii putini coabiteaza cu risipa. De aceea, se impune un control al costurilor, al banilor publici. In acelasi timp, trebuie respectata o anume „anvelopa” financiara, astfel incat investitiile sa nu creeze derapaje macroeconomice. Atat Guvernul, cat si Banca Nationala trebuie sa faca fata acestor provocari, respectiv sa demareze programele de investitii si, in acelasi timp, sa nu amplifice derapajele macroeconomice.

Cele mai citite

Franța, fără Mbappe și Kante în Liga Națiunilor!

Didier Deschamps a anunțat lotul pentru meciurile din Liga Națiunilor, unde absențele notabile sunt Kylian Mbappe și N'Golo Kante, doi dintre cei mai importanți...

O nouă ediție Tezaur începe pe 7 octombrie, cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Începând cu 7 octombrie, românii au ocazia să investească în titluri de stat TEZAUR, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, oferind dobânzi...

Incidente violente în timpul meciului Real Sociedad – Anderlecht, arbitrat de Marian Barbu!

Meciul din Europa League dintre Real Sociedad și Anderlecht, arbitrat de românul Marian Barbu, a fost marcat de incidente violente provocate de fanii belgieni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă