21.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialPacient decedat din cauza unui stent inchis in magazie

Pacient decedat din cauza unui stent inchis in magazie

Un pacient adus de la Brasov a murit, duminica, pe masa de operatie in Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judetean Targu-Mures, iar factorii responsabili isi arunca vina unul altuia. Barbatul a fost operat acum doua saptamani de catre seful Sectiei de Cardiologie, Benedek Imre, membru marcant al UDMR si fost sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Pentru ca starea acestuia s-a agravat, el a fost adus de la Brasov la Targu-Mures.
Medicul muresean sustine ca a solicitat un elicoper de la SMURD, dar dr. Raed Arafat l-ar fi refuzat. „Arafat a decis sa nu aduca bolnavul cu elicopterul de la Brasov. Daca era adus cu elicopterul, avea sanse mai mari”, sustine medicul.
Bolnavul, in varsta de 70 de ani, a fost adus la Targu-Mures in urma unei noi crize cardiace, iar seful Sectiei de Cardiologie sustine ca dupa ce l-a deschis a constatat ca nu are la dispozitie un stent. Mai mult, el a afirmat ca magazia spitalului era inchisa duminica, astfel ca a reusit sa mai tina pacientul in viata doar doua ore. „Eu am stiut ca am comandat si ca am acest dispozitiv. Am dat telefoane peste tot, dar nu s-a rezolvat, fiind inchis inclusiv telefonul directorului spitalului. Am dat telefoane chiar si la politicieni, dar nu au raspuns”, a mai spus Imre.
Totodata, medicul s-a aratat indignat de faptul ca aceste dispozitive de care este nevoie in operatii sunt tinute in magazie, in loc sa fie repartizate, dupa inregistrare, pe sectii. Doctorul acuza invidiile colegilor de la Institutul de Boli Cardiovasculare, despre care sustine ca sunt favorizati in raport cu Sectia de Cardiologie pe care o conduce.
Mai mult decat atat, Imre a adaugat ca este discriminat si financiar. „Mie mi se ascund infarcturile miocardice, iar cele mai prost platite examinari sunt date clinicii mele si „spuma”, care aduce venituri, precum angiografiile sau coronarografiile sunt trimise la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant (condus de dr. Radu Deac n.r.). Institutul primeste in fiecare an un miliard”, a mai afirmat doctorul. El a adaugat ca a solicitat anestezistului sa faca ventilatie artificiala, dar a fost refuzat.

Medicul Imre, luat in vizor

In replica, directorul Spitalului Clinic Judetean, dr. Lucian Baila, a spus ca procedura este destul de simpla si se aplica la toti cei 4.600 de angajati ai institutiei medicale. Pentru ca un instrument sa ajunga in sectii este nevoie de un simplu bon de comanda.
Potrivit aceleiasi surse, Imre ar fi putut apela la colegii de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant, care aveau acel dispozitiv cardiac. „Situatia se putea rezolva prin a cere din timp de la magazie acel dispozitiv, el fiind obligat sa anticipeze acest necesar si prin colaborarea cu colegii de la Institutul de Boli Cardiovasculare care aveau in dotare acel dispozitiv si avea de garda inclusiv un coleg de specialitate care putea sa-l ajute. In nici nu caz nu e vinovat magazionerul de acel deces. Dr. Imre nu a trimis bon de comanda si, repet, nu a anticipat necesitatea. Vom demara o ancheta pentru a stabili vinovatiile” a mai declarat Lucian Baila.
La randul sau, seful Autoritatii de Sanatate Publica Mures, dr. Silviu Morariu, a spus ca va demara si el o ancheta. „Vom face propria noastra ancheta, impreuna cu cea a Colegiului Medicilor, pentru a afla ce trebuia facut si nu s-a facut pentru ca acest om sa nu moara. Dincolo de identificarea vinovatiilor, pe mine ma intereseaza sa remediem defectiunile susceptibile a nu mai produce efecte similare”, a adaugat Morariu.
Pana in prezent familia pacientului decedat nu a depus nici o plangere.

Cele mai citite

Orice Geoană-și are nașul

Printre  atâtea știri care te fac să-ți plângi de milă, iată și una care dă speranțe. Un tânăr, David Leonard Bularca, născut în 2002, alege...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Germania și Franța cer amânarea controalelor biometrice la frontierele UE, invocând riscul de haos pentru călători

Germania și Franța au notificat Comisia Europeană că noul sistem de controale biometrice la frontierele Uniunii Europene nu este pregătit pentru implementare, relatează Financial...
Ultima oră
Pe aceeași temă