La Muzeul de Arta din Cluj-Napoca s-a inaugurat, sambata, intr-o atmosfera de sarbatoare, Salonul national de arte plastice al medicilor din Romania, manifestare anuala ajunsa la cea de a 36-a editie.
Din spiciurile de rigoare, rostite de reprezentantii autoritatilor si in special de conducatorii Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu”, institutie care a inclus manifestarea in „Zilele UMF-ului”, desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute, dar si din cuvantul animatorului din ultimii ani al acestui Salon, prof. univ. dr. D. Dumitrascu, presedintele Asociatiei medicilor artisti plastici, a reiesit bilantul si greutatile intampinate in demersul lor de catre organizatori, dar si de artisti. Situatia a aparut ca urmare a scumpirilor enorme a materialelor folosite, inchirieri de sali, transport sau cazare etc. Astfel ca la editia actuala a Salonului sunt expuse doar circa 100 de lucrari semnate de 42 de autori, veniti mai ales din arealul Transilvaniei (Cluj-Napoca, Oradea, Salaj , Baia Mare etc.) si doi pictori de origine romana care traiesc in strainatate – George Dimitresco (Elvetia) si Laura Munteanu G. (Suedia).
Salonul in sine este o adevarata feerie de culori, florile, peisajele si „naturile statice” fiind teme abordate cu talent de expozanti. Astfel, Dumitru Dumitrascu prezinta publicului o suita de 5 tablouri inspirate din „naturi statice”, subiectul fiind tratat cu talent si de Zoe Dancea si de multi altii.
Si frumusetile naturii sunt omniprezente in Salon: Laura Munteanu ofera tablouri cu flori extrem de frumoase, intre care „Maria sa Amarilis” este de un efect coloristic deosebit; Ileana Ignat expune 5 tablori de peisaje care de care mai atractive etc. Desigur sunt si alte teme tratate si expuse dintre care se detaseaza tablourile lui Virgil Salantiu, inspirate din lumea animala. Acum, insa, artistul expune si o satira plastica de mare efect, intitulata „Evenimentul zilei”, adica trei femei surprinse intr-o disputa incrancenata ce pare greu de conciliat, fiind vorba de o lucrare extrem de dinamica.
Trebuie amintit si faptul ca generatia tanara de medici este pregatita sa preia stafeta de la veterani, din punctul de vedere al preocuparilor pentru artele plastice. Cel putin asa ne demonstreaza Laura Poanta sau medicul Vlad Schelezak, absolvent din acest an, in tabloul sau in care il infatiseaza pe Iisus vindecand un bolnav.
Interesant este ca printre cei ce asista la aceasta minune se afla si autorul, care s-a inclus in tablou printr-un autoportret izbutit, din compozitie nelipsind nici bunicul sau, care participa la vindecarea facuta de Iisus, cu aer de „Toma necredinciosul”. Este, de fapt, o metafora plastica de zile mari, realizata in ulei cu mana sigura, intr-o viziune coloristica adecvata.