22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialTrei studenti fura banii avocatilor cu celularul

Trei studenti fura banii avocatilor cu celularul

Trei tineri, dupa toate aparentele studenti in Iasi, au gasit o metoda pe cat de simpla pe-atat de originala sa stoarca fonduri de la o categorie de cetateni cu bani: avocatii. Escrocii au reusit sa ia cate 150 de dolari de la fiecare avocat, fiind pacaliti in acest mod zeci de membri ai barourilor din Iasi, Brasov, Bucuresti si Cluj, folosindu-se de un instrument la indemana tuturor, telefonul mobil.
Femeile avocat reprezinta tinta escrocilor. Avocatii, majoritatea femei, erau sunati in week-end de un glas disperat. „M-a sunat un barbat, care s-a recomandat Alex Romanov. Era foarte agitat, spunandu-mi ca este arestat la Vama Bors. Acesta mi-a povestit ca venea in tara sa-si vada copilul si a fost retinut la granita pentru abandon de familie. Mi-a spus ca are numarul meu de la fratele sau, care mi-a fost client in urma cu aproape un an”, povesteste o doamna avocat respectabila din Iasi. Pentru a adormi orice urma de vigilenta a victimei, vocea grava a barbatului inchega o poveste halucinanta, presarata cu cunostinte juridice foarte solide. Barbatul afirma ca ar fi divortat in urma cu cativa ani, iar copilul pe care il avea ar fi ramas in grija mamei. Apoi ar fi plecat in Marea Britanie, de unde ar fi trimis cu regularitate pensia alimentara pentru copil. De o luna nu mai stia nimic de el si s-ar fi hotarat sa vina in tara sa vada ce s-a intamplat. Nu ar mai fi apucat sa ajunga la Iasi deoarece ar fi fost retinut la Vama Bors pentru ca era dat in urmarire generala pentru abandon de familie.

Momeli de 1.000 de euro

Pentru serviciile sale, avocatul iesean era ademenit cu un onorariu de 1.000 de euro. Dupa cateva ore, telefonul avocatei a sunat din nou, numarul fiind de aceasta data unul din strainatate. „Am fost sunata de pe un numar din Anglia. Fratele celui arestat mi-a explicat situatia si m-a rugat sa il ajut. Mi-a spus ca imi trimite 1.000 de euro pentru cheltuieli si pentru onorariu. M-a rugat sa nu-l las pe fratele lui in puscarie”, povesteste alta avocata pacalita.
Banii trebuiau sa fie ridicati de la Raiffeisen Bank abia luni. Barbatul le trimitea avocatului printr-un SMS codul cu care trebuiau sa ridice banii de la banca. Indivizii mai veneau cu o solicitare in numele celui „arestat”. „Cel care s-ar fi aflat la Vama Bors m-ar fi sunat de pe numarul unui vames si i-a consumat creditul. Mai mult, mi-a zis ca si-ar fi sunat si fratele in Anglia. Astfel, ma ruga sa ii cumpar niste cartele reincarcabile si sa-i transmit codul de reincarcare prin telefon, pentru a-i returna astfel creditul vamesului”, a povestit un avocat, singurul barbat dintre cei sase avocati ieseni care au recunoscut ca au luat teapa. Numarul car-telelor diferea de la caz la caz. Tinerii cereau fie 10 cartele de 15 dolari, fie 5 de 9 dolari si 5 de 15 dolari.
Cartelele reincarcabile, respectiv numai creditele de pe ele, sunt vandute prin mica publicitate, ziarele locale fiind pline de astfel de anunturi. Autoritatile iesene au demarat o serie de cercetari preliminare, dar nu pot intreprinde nimic concret pana cand nu exista o plangere depusa de macar o victima. Avocatii pacaliti nu vor sa depuna plangere din cauza ca le este rusine de naivitatea lor. „Am auzit de aceasta metoda de la unul dintre avocati. L-am rugat pe cel care mi-a povestit sa imi faca o sesizare si sa depuna si o plangere la Parchet. Acesti indivizi trebuie potoliti intr-un fel, deoarece se creeaza o atmosfera de neliniste printre avocati”, a declarat Adrian Mogos, decanul Baroului Iasi.

Cele mai citite

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...
Ultima oră
Pe aceeași temă