23.5 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialRusia SA, politica insangerata

Rusia SA, politica insangerata

Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a aflat doua zile in vizita in Germania, in cursul carora a avut intrevederi cu cancelarul Angela Merkel, abordand numeroase teme dificile.

Vizibil, cea mai dificila tema a fost cea privind cazul ziaristei ruse Anna Politkovskaia, opozanta virulenta a politicii Kremlinului in Cecenia, asasinata la Moscova, prilej cu care s-a evocat libertatea presei, o libertate despre care presedintele rus este acuzat de aparatorii drepturilor omului ca o ingradeste de la venirea sa la putere, in 2000.

„Ucigasul!”

Lumea intreaga a fost socata de aceasta „crima politica ce nu este decat partea vizibila a icebergului” demonstrand ca libertatea presei si libertatea de opinie sunt in pericol in Rusia. Pe parcursul vizitei, liderul de la Kremlin a fost catalogat „ucigas” de trecatori la trecerea masinii pe strazile Dresdei.
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a avertizat Rusia ca trebuie sa inteleaga faptul ca intreaga lume asteapta o ancheta serioasa in legatura cu acest incident”, pentru ca prea multi ziaristi au fost ucisi si prea multe anchete au ramas nerezolvate. Putin, somat si de organizatiile internationale de aparare a drepturilor omului, a promis ca va face totul pentru elucidarea crimei, dar a iscat stupefactie dupa declaratia sa in care aprecia rolul „nesemnificativ” al ziaristei asasinate asupra vietii politice din Rusia.

Strategia usii intredeschise

Urmarindu-si scopul vizitei, el a pus accentul pe dezvoltarea economiei rusesti in Europa, in special cu Germania, primul partener comercial al Rusiei in cadrul UE. Constient de contextul defavorabil in care a trebuit sa se miste, Putin a pregatit un „cadou” pentru Angela Merkel. Dupa decizia gigantului gazier Gazprom, controlat de statul rus (50,1%), de a exploata singur imensul camp gazier Stokman, Putin a promis dirijarea acestor resurse prioritar spre Europa si, convins ca SUA nu au intentia de a aproba aderarea Rusiei la OMC, a propus Angelei Merkel sa faca din Germania „principalul partener energetic al Rusiei in Europa”.
Doctrina energetica a Rusiei prevede indepartarea firmelor straine de la accesul la rezervele rusesti de hidrocarburi si la sistemul de transport, ceea ce permite expansiunea Rusiei in domeniu si conditionarea Occidentului. Este mai mult decat vizibila nemultumirea Moscovei fata de politica Washingtonului in Georgia, iar divergentele privind Iranul sunt si ele evidente.

O banca publica, bratul Kremlinului

La Dresda, Putin a mai anuntat ca Rusia doreste intarirea cooperarii cu partenerii europeni in domeniul aeronauticii, reafirmand interesul pentru EADS, unde a intrat pe furis prin intermediul bancii Vnestorgbank (VTB), considerata bratul armat al Kremlinului. Banca apare ca instrumentul statului rus in preluarea controlului sectoarelor economice strategice dorite de Putin.
Intrarea VTB in EADS face parte dintr-o strategie de ansamblu a Rusiei. Ca si candidatura Gazprom la achizitionarea companiei britanice Centrica sau „logodna” firmei siderurgice Severstal cu Arcelor pentru a o scoate din ghearele lui Mittal. De trei ani, prin nationalizari, Putin a marit sfera publica in sectoare ca energie, banci, automobile, constructie aeronautica. Putin a prevazut si instalarea amicilor ca ministri sau responsabili cu administrarea, in posturile strategice. Si asa, pe fondul inflamarii mondiale a preturilor la materiile prime, tara a devenit o imensa intreprindere, Rusia SA, in cadrul careia Putin este presedinte, seful Kremlinului devenind un adevarat „intreprinzator”. El nu a ascuns niciodata ambitia de a aduce Rusia in primul plan al politicii mondiale, folosind in acest scop forta loviturilor economice. Economia si in special energia au inlocuit rachetele. Nu este vorba de ideologie, ci de geopolitica. Dar mersul glorios spre subjugarea energetica a Europei si SUA, consumatoare de hidrocarburi este patat de sange. Un asasinat azi, altul maine… Avertismente menite sa puna la punct adversarii.

Mesajele Moscovei

Prin reactia disproportionata in criza „spionilor” cu Georgia, Kremlinul doreste trimiterea unui mesaj clar: Rusia nu mai este dispusa sa accepte ingerinte occidentale in ceea ce considera ca fiind zona sa de influenta.
Analistii considera reactia Moscovei ca fiind de inteles avand in vedere politica americana in spatiul postsovietic. Pozitia geostrategica a Georgiei, tara care se deschide spre unul din principalii inamici ai SUA, Iranul, si eventualele baze militare americane care ar putea fi amplasate, constituie un motiv pentru Statele Unite si deci de neliniste pentru Rusia care tine sa isi joace cartea in „Marele Joc” de influenta in regiune. Kremlinul si Duma de Stat vor lupta umar la umar impotriva regimului lui Saakasvili, declara o sursa a administratiei prezidentiale ruse.
Asasinarea unei ziariste de opozitie chiar de ziua lui Putin si imediat dupa aniversarea lui Ramzan Kadarov, care doreste alegerea sa ca presedinte al Ceceniei, este estimata de unii analisti ca un eveniment menit sa il determine pe liderul rus sa accepte un al treilea mandat. Pentru ca, dupa cateva asasinate rusinoase, Rusia ar putea ajunge in izolare internationala si, in asemenea conditii, Putin va recurge la un pas controversat si riscant, candidand pentru un nou mandat. Calcule, estimari, realitate? Ramane de vazut.

Crime la comanda

Aleksander Plohin, 38 de ani, directorul unei sucursale a bancii Vnestorgbank, a fost ucis marti seara la Moscova in ascensorul imobilului sau, procuratura privilegiind ipoteza unei asasinari comandate.
Sambata, ziarista de opozitie, Anna Politkovskaia, celebra pentru criticile severe la adresa Rusiei lui Putin si a razboiului din Cecenia, a fost ucisa cu gloante tot in ascensorul cladirii in care locuia.
La 13 septembrie, vicepresedintele Bancii Centrale a Rusiei, Andrei Kozlov, a fost impuscat si ranit grav de persoane necunoscute la iesirea dintr-un club sportiv din Moscova, decedand dupa doua zile la spital.

Deportarile georgienilor continua

Peste 100 de georgieni au fost expulzati marti din Rusia spre Georgia cu un avion al Ministerului pentru situatii de urgenta, adaugandu-se precedentului zbor de circa 150 de georgieni considerati ilegali, marcand din plin criza dintre Rusia si Georgia. Tensiunea este crescanda intre cele doua state, supararea Moscovei devenind vizibila fata de ex-republica sovietica din Caucaz, care a luat o directie pro-occidentala. La Moscova, politia continua sa faca ample verificari ale documentelor consulatului georgian, comportamentul fortelor rusesti declansand proteste deschise din partea unor georgieni renumiti din Rusia. Dar virulenta Rusiei reflecta esecul construirii propriilor relatii normale cu Occidentul.

Cele mai citite

Digitalizarea serviciilor publice: 60 de servicii vor funcționa online până în 2026, anunță ministrul de resort

Până în 2026, România va avea cel puțin 60 de servicii publice disponibile în format digital, conform declarațiilor ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan. Acesta a...

Ministrul Sănătății din Liban: Țara este în război/500000 de persoane au fost strămutate

Ministrul Sănătății din Liban, Firass Abiad, a declarat că țara este "deja în război", iar aproape jumătate de milion de persoane au fost strămutate...

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă