7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialConflict de munca sub amenintarea falimentului la "Constructii Metalice" Bocsa

Conflict de munca sub amenintarea falimentului la „Constructii Metalice” Bocsa

Fosta Intreprindere de Constructii Metalice (ICM) Bocsa, judetul Caras-Severin, se afla in stare de faliment din cauza unui sechestru pus pe conturile sale bancare de o firma-partenera, careia nu i-au achitat evaluarea facuta asupra activelor, din perioada cand societatea se afla in lichidare voluntara. Fosta intreprindere este si „terenul” unui conflict de munca declansat de sindicat, dupa ce acuzele muncitorilor au fost confirmate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Primul termen de judecata in procesul intentat de sindicat a fost stabilit de Judecatoria Resita pentru 20 octombrie, dupa cum a declarat liderul sindical Cristian Bejenariu.
In firma, inceputul de saptamana a stat sub semnul protestelor. 50 de salariati, pe care conducerea i-a anuntat de intentia de a-i trimite acasa in concediu de odihna sau somaj tehnic, s-au revoltat, cerand socoteala administratiei. Oamenilor li s-a spus ca masura va dura doar pana la sfarsitul lunii, pentru ca se asteapta o infuzie de capital.
Cu salariile neplatite de doua luni, contributiile sociale neachitate din aprilie 2004 si tichetele de masa pe care nu le-au mai primit din luna mai a acestui an, muncitorii au reclamat salariile imense pe care le primesc prea multii directori pe care ii are societatea. Despre unul dintre ei, Florentin Creanga, muncitorii sustin ca incaseaza lunar 80 de milioane de lei leafa. De cealalta parte, insa, conducerea sustine ca nu este vorba decat de vreo 40 de milioane.
Intre sindicatul din intreprindere si conducere exista un protocol, in baza caruia data de 15 octombrie a fost stabilita ca termen-limita pentru achitarea tuturor restantelor salariale. Cu conturile bancare blocate de executorul judecatoresc sunt, insa, putine sanse ca administratia sa-si poata onora aceasta obligatie. Singura solutie de remediere a crizei este solicitarea unei ordonante presedintiale care sa deblocheze conturile firmei.
Potrivit administratorului societatii, Dan Wendel, falimentul ar putea fi evitat daca s-ar putea incasa restantele de la beneficiari. Unul dintre actualii directori, Florentin Creanga, a ocupat, in vara anului 2002, functia de administrator special al intreprinderii, dupa intrarea acesteia in lichidare voluntara.
Apoi, pachetul majoritar de actiuni al ICM a fost preluat de la APAPS de catre Victor Tarlea. Dupa doar sase luni de la privatizare, pentru a recupera datorii de aproape 20 de miliarde lei, Agentia Judeteana a Fortei de Munca a executat silit societatea, deposedandu-l pe cumparator de aproape jumatate din activele cumparate.
Ulterior, activele au fost achizitionate de un SRL din Oradea, condus de Nicolae Ignea si Ionel Baciu, care detin, impreuna, 80 la suta din partile sociale ale fostei intreprinderi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă