13.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialAbandonul scolar se recupereaza greu

Abandonul scolar se recupereaza greu

Faptul ca au implinit 20, 30 si chiar 40 de ani nu-i descurajeaza ca sa invete mai departe. Locul in banca le este asigurat chiar si la frecventa redusa, dar multi din cei care doresc sa-si finalizeze studiile macar pana la clasa a VIII-a nu au parte de sprijinul celorlalti colegi. Programul „A doua sansa” demarat la nivelul Guvernului le da posibilitatea persoanelor trecute de varsta scolara sa-si termine studiile daca din anumite motive nu au apucat sa-si obtina diploma de absolvent de gimnaziu sau de liceu.

Este si cazul unui tanar infirm, care spera in continuare ca aceasta clasa sa se infiinteze. Profesorii ar fi dispusi pentru acestia sa stea peste program, pentru ca orele ar fi organizate in functie de timpul lor liber, intrucat cei mai multi sunt angajati: „Noi suntem dispusi sa-i ajutam pentru ca ei au nevoie de studii pentru ca altfel nu se pot incadra si nu-si pot lua permisul auto, dar nu pot fi platiti profesorii pentru trei elevi, e chestiune de normare. Am sta si seara si dimineata, am veni si sambata”, spune Constanta Puianu, directorul educativ al scolii nr. 16 din municipiul Botosani. De mai bine de trei ani de cand a fost initiat acest program conducerea scolii nr. 16 din municipiul Botosani se straduieste sa-l puna in aplicare, dar nu are suficiente cereri pentru infiintarea unei clase. Pentru o clasa sunt necesare cel putin zece cereri din partea celor care au abandonat la un moment dat scoala.

Un tanar in caruciorul cu rotile spera sa aiba colegi

Cereri sunt in fiecare an din partea botosanenilor, insa nu suficiente ca sa se organizeze o clasa de acelasi nivel. „”A doua sansa” este un program pentru completarea studiilor la frecventa redusa, noi avem dosare si anul acesta, avem cinci dosare, dar sunt pentru fiecare nivel in parte, sunt cereri dispersate, in timp ce noi avem nevoie de macar 10 cereri pentru o clasa de a V-a. Facem tot ce putem, am fi in stare sa ne inscriem si noi ca sa se completeze o clasa”, explica acelasi director. Cei care au depus cereri pana acum sunt adulti in toata firea, au intre 20 si 40 de ani si asteapta momentul in care pot reveni in banca.
Cazul cel mai cutremurator este al unui tanar din Dorohoi care, din cauza unui accident petrecut cu cativa ani in urma, a fost nevoit sa renunte la scoala. Tanarul, acum in varsta de 22 de ani, asteapta cu infrigurare sa se infiinteze clasa a VI-a unde a ramas cand a ajuns in caruciorul cu rotile: „Este si un tanar infirm de 22 de ani care a depus cerere pentru clasa a VI-a si care a avut un accident si nu a mai putut continua, credeti-ma sunt in stare sa fac aceste ore pentru el sa ma inscriu, mi-e mila, el nu a abandonat pentru ca nu a vrut, a fost ghinionul lui”.
Din pacate multi se inscriu, putini isi amintesc de cereri si pleaca la cateva luni la munca in strainatate, uitand cu desavarsire de obligatia ce le revine o data ce solicita infiintarea acestei clase. „Sunt oameni care de 4-5 ani au depus dosarul si au plecat in strainatate si nu mai dam de ei. S-au inscris si nu au mai venit, unii dintre ei sunt foarte interesati, dar dupa altii trebuie sa alergam noi, sa dam telefoane, multi pleaca in strainatate la munca si nu mai reusim sa dam de ei. Altii se intorc din strainatate, au muncit si spun ca au nevoie ca sa fie luati in considerare de aceste studii, altfel nu-si pot lua familiile. Cursurile sunt gratuite, dar nu reusim sa-i adunam pentru o clasa”, mai spune Constanta Puianu, director educativ al scolii nr. 16.

Cele mai citite

Rapid, implicată într-un litigiu la FIFA după transferul lui Boupendza

Rapid București a fost înștiințată oficial de FIFA cu privire la un litigiu legat de transferul atacantului gabonez Aaron Boupendza, Zamalek susține că jucătorul...

Erdogan vrea ca lumea musulmană să se ridice împotriva „barbariei moderne” a Israelului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat luni "lumea musulmană şi toate conştiinţele să se unească împotriva barbariei moderne" în regiune, după bombardamentele asupra...

Traficant de canabis, arestat preventiv pentru 30 de zile

Un traficant de canabis a primit mandat de arestare preventivă, pentru trafic de droguri de risc, pe care le-ar fi comercializat în proximitatea unui...
Ultima oră
Pe aceeași temă