Problemele care au aparut in acest sezon, in special in statiunea Mamaia, in ceea ce priveste furnizarea energiei electrice, vor disparea anul viitor. Societatea de Distributie Electrica Dobrogea, sucursala Constanta, a inceput investitiile pentru redimensionarea retelei, atat in statiune, cat si in municipiul Constanta si in restul localitatilor din judet.
Intreruperile de curent din Mamaia au fost cauzate, special, de faptul ca agenti economici au consumat mai multa energie decat au estimat. "28 dintre consumatori au solicitat o putere absorbita de 1,1 MW, dar au consumat 1,9 MW”, spune Mihai Stirbulescu, inginer-sef de distributie. S-au inregistrat chiar situatii cand puterea maxima absorbita a fost de zece ori mai mare decat cea declarata. In zilele de varf puterea absorbita in Mamaia a fost de 305 MW, fata de 285 MW, intr-o zi normala, in intregul sistem. Fata de anul trecut cresterea numai pe Mamaia a fost de la 10-12 MW la 14 MW. Problemele in statiunea Mamaia au inceput sa fie rezolvate. "Incepand din aceasta luna am inceput trecerea a doua posturi de transformare de la 10 KV la 20 KV si se mai pozeaza inca patru kilometri de cablu, efortul financiar fiind de 14 miliarde de lei”, spune Mihai Stirbulescu. De asemenea, s-a stabilit ca anul viitor trecerea la 20 de kilovolti sa se faca si pentru inca patru posturi de transformare din zona Lumina Navodari, pentru a suplimenta energia furnizata in zona, in caz de nevoie. Proiectul prevede ca, la final, toate statiile de alimentare din statiune sa fie aduse la 20 de kilovolti, lucru care se va realiza anul viitor. Astfel, in sezonul estival 2006, nici turistii, dar nici agentii economici nu vor mai avea parte de surprize neplacute, indiferent de cauza din care ele au aparut pana acum.
Standarde italiene
O data cu preluarea Electrica Dobrogea de catre italienii de la ENEL, intentia noului management este introducerea standardelor europene de calitate. Astfel, printre planurile pe termen mediu si lung se numara introducerea contorizarii electronice si a unor dispozitive speciale de siguranta. Cu ajutorul acestora se pot citi contoarele de la distanta, dintr-un centru de comanda, se poate regla puterea sau se pot deconecta de la retea rau-platnicii. In acest fel vor putea fi urmarite si eliminate si pierderile din retea, astfel incat nu se va plati decat energia consumata. Astfel de investitii sunt deja implementate in Italia. Desi sunt foarte scumpe, ele se amortizeaza destul de repede, iar beneficiile sunt mai mult decat evidente, mai ales pentru abonatii casnici. De altfel, reprezentantii Electrica spun ca aproximativ 80% din investitii vor avea loc in zona instalatiilor de medie si joasa tensiune. O alta investitie de amploare se refera la introducerea de centre de control la distanta (Telecontrol). Cu ajutorul acestuia, defectiunile vor fi izolate in maximum 30 de secunde, astfel incat, in cazul unei avarii, sa fie afectati cat mai putini consumatori. Cu ajutorul Telecontrolului, timpul de interventie se va reduce dramatic, pentru ca aproximativ 70% din ele se vor realiza automat. Pentru implementarea lor, exista deja la dispozitie 20 de miliarde de lei. De altfel, daca in 2004 Dobrogea sucursala Constanta a avut un buget de investitii de 73 de miliarde de lei, suma pentru acest an este de doua ori mai mare, de 135 de miliarde de lei. Pentru 2006, conducerea italiana a Electrica a anuntat deja o cifra record a investitiilor: 307 miliarde de lei.