7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPremierul Tariceanu ii da intalnire lui Mudava la pompa de benzina

Premierul Tariceanu ii da intalnire lui Mudava la pompa de benzina

Explicatiile economice puerile oferite in ultimul timp pentru a justifica scumpirea accentuata a carburantilor au palit in fata ame-nintarilor presedintelui Basescu. Nemultumit de situatie, seful statului a cerut in stilul sau caracteristic, punct ochit, punct lovit, interventia Consilului Concurentei pentru a verifica modul in care sunt calculate preturile de catre so-cietatile petroliere.
A surprins insa pe toata lumea rapiditatea cu care Petrom, acum societate privata, la numai cateva ore distanta de interventia presedintelui, a dat preturile inapoi dupa ce cu numai doua zile inainte le majorase. Neinsotita de nici o explicatie, decizia conducerii Petrom ne face sa credem ca majorarile sunt facute mai mult dupa ureche.
Speculand situatia dificila pe care o traverseaza piata internationala a titeiului, Petrom are un obiectiv-tinta: maximizarea profitului. Repercusiunile asupra economiei romanesti se simt deja, iar in cazul in care statul nu va interveni pentru calmarea preturilor tintele economice stabilite pentru acest an se vor pierde in ceata. Pretul carburantilor ii atinge tot mai tare la buzunare pe romani, dar Guvernul Tariceanu asista impasibil la ceea ce se intampla. In Polonia Guvernul a decis reducerea taxei pe valoarea adaugata pana la sfarsitul anului, iar in Ungaria Executivul a anuntat deja ca este pregatit sa reduca TVA in cazul in care benzina si motorina sar de un anumit pret.
Mult mai transant s-a dovedit a fi Guvernul francez, care a amenintat companiile petroliere ca vor avea de platit un „impozit exceptional” in cazul in care vor continua sa creasca nejustificat preturile. La noi nu se intampla nimic. In timp ce aceste tari au luat deja masuri exceptionale, fara a astepta binecuvantarea FMI, pentru calmarea preturilor, la noi Tariceanu abia anunta ca „incepe sa ne preocupe acest lucru”. In ce sens, deocamdata este neclar daca e sa ne luam dupa o declaratie de-a dansului in care anunta ca deocamdata Executivul vrea sa vada daca exista tendinte de stabilizare sau de crestere a pretului inainte de a lua vreo decizie.
Ceea ce vrea sa afle premierul este insa o informatie extrem de pretioasa, care in actuala conjunctura internationala ar valora milioane de dolari. Poate doar consultandu-l pe vizionarul Mudava, care acum ceva vreme facea si desfacea viitorul natiei, premierul Tariceanu ar putea cunoaste evolutia pietei petrolului. Pana atunci insa ar fi mai bine sa se inspire din modelele aplicate in celelalte tari europene pentru traversarea crizei.

Cele mai citite

Oportunitate pentru firmele din România: Sponsorizare ONG-uri și facilități fiscale

Pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă fiscal Firmele din România au la dispoziție o oportunitate valoroasă de a...

Junior Centenar: Programul de economisire pentru copii, ocolit de români. Sub 150.000 de beneficiari în 5 ani

Valoarea medie economisită per copil este de 3.592 lei Lansat în 2019, programul de economisire Junior Centenar, destinat copiilor din România, rămâne neatractiv pentru majoritatea...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă