1.3 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeInvestigații România LiberăPremierul Tariceanu ii da intalnire lui Mudava la pompa de benzina

Premierul Tariceanu ii da intalnire lui Mudava la pompa de benzina

Explicatiile economice puerile oferite in ultimul timp pentru a justifica scumpirea accentuata a carburantilor au palit in fata ame-nintarilor presedintelui Basescu. Nemultumit de situatie, seful statului a cerut in stilul sau caracteristic, punct ochit, punct lovit, interventia Consilului Concurentei pentru a verifica modul in care sunt calculate preturile de catre so-cietatile petroliere.
A surprins insa pe toata lumea rapiditatea cu care Petrom, acum societate privata, la numai cateva ore distanta de interventia presedintelui, a dat preturile inapoi dupa ce cu numai doua zile inainte le majorase. Neinsotita de nici o explicatie, decizia conducerii Petrom ne face sa credem ca majorarile sunt facute mai mult dupa ureche.
Speculand situatia dificila pe care o traverseaza piata internationala a titeiului, Petrom are un obiectiv-tinta: maximizarea profitului. Repercusiunile asupra economiei romanesti se simt deja, iar in cazul in care statul nu va interveni pentru calmarea preturilor tintele economice stabilite pentru acest an se vor pierde in ceata. Pretul carburantilor ii atinge tot mai tare la buzunare pe romani, dar Guvernul Tariceanu asista impasibil la ceea ce se intampla. In Polonia Guvernul a decis reducerea taxei pe valoarea adaugata pana la sfarsitul anului, iar in Ungaria Executivul a anuntat deja ca este pregatit sa reduca TVA in cazul in care benzina si motorina sar de un anumit pret.
Mult mai transant s-a dovedit a fi Guvernul francez, care a amenintat companiile petroliere ca vor avea de platit un “impozit exceptional” in cazul in care vor continua sa creasca nejustificat preturile. La noi nu se intampla nimic. In timp ce aceste tari au luat deja masuri exceptionale, fara a astepta binecuvantarea FMI, pentru calmarea preturilor, la noi Tariceanu abia anunta ca “incepe sa ne preocupe acest lucru”. In ce sens, deocamdata este neclar daca e sa ne luam dupa o declaratie de-a dansului in care anunta ca deocamdata Executivul vrea sa vada daca exista tendinte de stabilizare sau de crestere a pretului inainte de a lua vreo decizie.
Ceea ce vrea sa afle premierul este insa o informatie extrem de pretioasa, care in actuala conjunctura internationala ar valora milioane de dolari. Poate doar consultandu-l pe vizionarul Mudava, care acum ceva vreme facea si desfacea viitorul natiei, premierul Tariceanu ar putea cunoaste evolutia pietei petrolului. Pana atunci insa ar fi mai bine sa se inspire din modelele aplicate in celelalte tari europene pentru traversarea crizei.

Cele mai citite

Confruntări cu poliția la un marş al israelienilor de extremă dreaptă din Ierusalim

Confruntări cu poliţia au avut loc la începutul unui marş al israelienilor de extremă dreaptă joi seară la Ierusalim, potrivit martorilor, informează agenţia DPA,...

Premierul recunoaște că prețul la gaze a crescut nejustificat și cere măsuri

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că există furnizori care au crescut "nefundamentat" preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au...

Trei români din patru îşi vor petrece acasă vacanţa de iarnă (sondaj)

Aproximativ 73% dintre români susţin că nu vor pleca deloc în concediu în această iarnă, iar dintre cei care o vor face aproape 11,5%...
Ultima oră
Pe aceeași temă